Eveniment

Mai putine transe de impozitare a veniturilor din 2005

11.05.2004, 00:00 20



Cotele de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice vor fi modificate incepand de anul viitor, numarul transelor urmand sa fie reduse de la cinci, cat este in prezent, la trei.



Secretarul de stat in Ministerul Fianantelor, Enache Jiru, a declarat ieri ca, in paralel cu reducerea numarului de transe, se va diminua si cota minima de impunere, de 18%, la un nivel care nu a fost inca stabilit. El a precizat ca toate aceste masuri sunt discutate cu reprezentantii Fondului Monetar International. Negocierile urmeaza sa se incheie pana la inceputul saptamanii viitoare.



In prezent, cotele de impozitare cresc progresiv, in functie de castigurile realizate. Astfel, treptele de impozitare sunt de 18%, 23%, 28%, 34% si 40%. Cota minima, aceasta se aplica pentru venituri de pana la 2,4 milioane de lei, iar cea maxima pentru sume de peste 13 milioane de lei. Sindicatele au pledat intens pentru reducerea cotei minime de 18%, insa in conditiile mentinerii cotei maxime la nivelul de 40%. Una din variantele propuse a fost de 14%/25%/40%, care ar presupune insa costuri prea mari pentru buget.



Principalul dezavantaj al actualului sistem de impozitare in transe este acela ca veniturile multora dintre contribuabili trec numai cu putin intr-o transa taxata cu o cota superioara, mai ales cand au si o alta sursa de venit decat salariul pentru functia de baza. Nivelul ridicat al cotelor de impozit, mai ales cel maxim, de 40%, a impins contribuabilii spre diferite forme de evitare a taxarii, incepand cu inscrierea unor sume minime in cartile de munca.



Majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est lucreaza de mai multi ani cu numai trei transe de impozit pe venit, pe langa tarile baltice, Slovacia si Rusia care aplica o cota unica de impozitare a veniturilor indivizilor.



Experienta celor care au trecut la sisteme de impunere a veniturilor cat mai simple si cu cote reduse a aratat ca astfel se reduce evaziunea, iese la lumina o parte din economia subterana si ca urmare se strang mai multi bani la buget din taxe mai mici aplicate unui volum mai mare de venituri, decat din taxe mari aplicate la sume declarate considerabil mai mici.



De asemenea, simplificarea si reducerea fiscalitatii face ca oamenii sa devina interesati in primul rand de majorarea propriilor venituri, fara a mai pierde atat timp incercand sa gaseasca diferite variante intortocheate, mai mult sau mai putin legale, de a-si dirija banii prin canale mai putin impozitate. Incercand sa adune prea multi bani de la contribuabili prin schema greoaie a celor cinci trepte de impozitare, actualul sistem nu a reusit decat sa-i faca sa gaseasca alte cai pentru a-si masca veniturile. Aceasta in timp ce tocmai cei cu venituri mari impozitate cu cota maxima de 40% dispun de mijloacele si expertiza pentru a o face (prin firme, investitii, asigurari), iar Fiscul se afla constant cu un pas in urma lor.



Enache Jiru a mai declarat ieri ca discutiile cu expertii FMI mai au in vedere reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale si a nivelului impozitului pe profit. Variantele sustinute de Fisc prevad reducerea impozitului pe profit, pana in anul 2006, de la cota actuala de 25% la 20%, dar exista posibilitatea ca operatiunea sa includa doua etape, din care prima anul viitor. In ceea ce priveste contributiile pentru asigurarile sociale, acestea ar urma sa scada la 43%-45% cumulat pentru angajat si angajator, fata de 49,5% in prezent.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO