Eveniment

Majorarile de capital s-au triplat in martie

Majorarile de capital s-au triplat in martie

Click pentru imaginea marita

11.05.2007, 18:28 22

Majorarile de capital de peste un milion de euro au fost de aproape trei ori mai mari in luna martie a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la peste 220 de mil. euro, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului.
Cel mai mare capital l-a adus CEZ Distributie, care a contribuit cu aproape jumatate la majorarile de capital de peste un milion de euro din luna martie. Compania CEZ Electrica Oltenia au aprobat la 9 martie separarea activitatii de distributie de cea de furnizare, in CEZ Distributie si CEZ Vanzare.
Totodata, in industria auto au fost facute majorari importante de capital de catre Renault si Honda. Se confirma astfel trendul inregistrat in lunile ianuarie si februarie ale acestui an, cand au fost aduse aporturi importante in industria auto, DaimlerChrysler si Trelleborg Automotive majorandu-si capitalul cu aproximativ 8 mil. euro, respectiv 6 mil. euro.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Romania va continua sa fie atractiva pentru investitorii din industria auto si in urmatorii trei ani.
Totodata, in martie nu au lipsit majorarile de capital in constructii si imobiliare. Astfel, dupa ce in primele doua luni "vedetele" majorarilor in aceste domenii au fost Hornbach, cu aproape 5 mil. euro, si S-Park Offices, cu 6,7 mil. euro, in luna martie a fost inregistrat aportul adus de firma de prefabricate pentru constructii Elpreco. Astfel, actionarul majoritar din Cipru al Elpreco a adus in a treia luna a anului un aport de 3,1 mil. euro, potrivit ONRC.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta care se ia in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe.
La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor din Romania, precum si profitul reinvestit al companiilor.
Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca, in acest an, investitiile straine directe se vor ridica la 7 miliarde de euro, in scadere fata de nivelul de 9,1 miliarde de euro din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO