Eveniment

Managerii: Romania are cel mai mare potential de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est

Managerii: Romania are cel mai mare potential de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est

Click pentru imaginea intreaga

08.11.2007, 20:46 20

Piata din Romania de fuziuni si achizitii are cel mai mare potential din Europa Centrala si de Est, reiese dintr-un studiu realizat de companiile KBC, CMS si Penta Investments, in care au fost analizate opiniile a 100 de manageri de companii din regiune.
Potrivit sondajului, 53% din repondenti considera ca cel mai mare nivel de fuziuni si achizitii va fi inregistrat, in urmatorul an, in Romania, pe pozitia secunda aflandu-se Bulgaria, cu un nivel de 51%. Top 5 este completat de Polonia (42%), Cehia (31%) si Ungaria (29%), in timp ce la polul opus se afla Macedonia, Moldova si Albania, cu cel mult 5% fiecare. Romania si Bulgaria se afla in top si in ceea ce priveste tintele de achizitii ale fondurilor de private equity, urmate de Polonia, Ucraina si Cehia.
"Sud-estul Europei este in momentul de fata un punct fierbinte si va continua sa fie si in viitorul apropiat. In Romania si Bulgaria estimam ca activitatea pe segmentul tranzactiilor va fi deosebita, impulsionata in mare masura de aderarea acestor tari la Uniunea Europeana", apreciaza Todd Robinson, managing partnerul biroului din Bucuresti al firmei de avocatura CMS Cameron McKenna.
Analiza a fost realizata prin aprecierile managerilor a 40 de companii poloneze, cate 20 de companii din Cehia si Ungaria si cate zece companii din Slovacia si Slovenia, fiecare cu o cifra anuala de peste 50 de milioane de euro.
72% dintre repondenti apreciaza ca activitatea pe segmentul fuziunilor si achizitiilor va creste in urmatoarele 12 luni, in timp ce un singur manager se asteapta la un declin. Totodata, 43% din companii estimeaza ca vor realiza o achizitie in urmatoarele 12 luni, cei mai optimisti fiind polonezii, cu un nivel de 51%.
KBC Securities este divizia de brokeraj a companiei belgiene KBC, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa, cu afaceri in Marea Britanie si Europa Centrala si de Est. Penta este un grup de private equity din Cehia si Slovacia, iar CMS este o firma de avocatura cu 50 de birouri in orase precum Londra, New York, Paris sau Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO