Eveniment

Managerii se asteapta la o usoara revenire a industriei in trimestrul trei

Managerii se asteapta la o usoara revenire a industriei in trimestrul trei

Click pentru imaginea intreaga

16.08.2007, 21:29 16

Productia industriala va creste cu aproximativ 5,6% in trimestrul al treilea (T3), estimeaza Comisia Nationala de Prognoza (CNP), pe baza unui sondaj de opinie reprezentativ realizat printre manageri.
Estimarea de crestere de 5,6% in T3 este sub estimarea anterioara a managerilor din industrie pentru T2 (7,4%), dar peste cresterea de productie efectiv realizata in aceasta perioada.
Cu alte cuvinte, managerii asteptau o crestere puternica de productie in trimestrul doi, in ton cu cea din primul trimestru, dar industria a incetinit sub asteptari, plusul realizat fiind de doar 4,8%.
Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, spune ca din opiniile managerilor din industrie reiese mai degraba un optimism moderat si o schimbare de viziune de la cresterea productiei catre imbunatatirea unor indicatori de eficienta.
"Din opiniile managerilor reiese o preocupare tot mai mare pentru indicatorii de eficienta, cum ar fi productivitatea si reducerea scoturilor sau cresterea cifrei de afaceri, decat pentru continuarea puternica a productiei", a spus Ghizdeanu pentru ZF.
Companiile din industrie par mai interesate in trimestrul al treilea de consolidarea cresterilor de productie de peste 7% de anul trecut, care au continuat si in primul trimestru din anul acesta. Pentru intreg anul 2007, CNP estimeaza o crestere a productiei industriale de 5,7% (fata de 7,1% anul trecut). In primul semestru, prognoza a fost depasita usor de realizari, cresterea productiei fiind de 6,1%, in incetinire totusi fata de T1 (7,1%).
Conform lui Ghizdeanu, potentialul de crestere pentru productia industriala este in acest moment de 5%-6%, nivel spre care se indreapta si datele statistice raportate pe primele sase luni. Conform opiniilor managerilor, cresterea productiei industriale la 9 luni va fi de 5,9%.
Seful Prognozei spune ca opiniile managerilor din industrie pot fi interpretate in doua moduri. Pe termen mediu, adica luand in considerare ultimul an si jumatate, este vorba de o scadere de incredere in industrie. Pe termen scurt, in schimb, adica luand in considerare doar T3 fata de T2 anul acesta, este vorba de o crestere a increderii, pe fondul unor consolidari din industrie, spune el.
Pe langa tendinta de crestere ceva mai pronuntata a productiei, managerii estimeaza in T3 continuarea trendului de concedieri, numarul salariatilor din industrie care isi vor pierde locul de munca fiind de circa 15.000 (1% din total) in T3. Usoara revenire a industriei in trimestrul al treilea va atenua si ritmul de crestere al deficitului comercial (export-import), estimeaza Prognoza.
Dezechilibrul comercial va totaliza, dupa noua luni, aproape 15,1 miliarde de euro, cu 58% mai mult decat in primele noua luni din 2006. Spre comparatie, dupa primul trimestru cresterea era de 72%, iar dupa primele sase luni - de 65%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO