Eveniment

Mancam pepeni de 200 mil. euro, dar umplem buzunarele intermediarilor. Producatorii primesc doar 40% din bani

Mancam pepeni de 200 mil. euro, dar umplem buzunarele intermediarilor. Producatorii primesc doar 40% din bani

Romanii cheltuiesc aproximativ 200 de milioane de euro pentru pepeni

05.08.2009, 19:43 2409

Pietele sunt pline cu gramezi de pepeni de doua luni, iar pretul nu a coborat mai jos de un leu pe kilogram. In acelasi timp, producatorii asteapta cu camioanele si carutele pline in piata „de gros" sau in camp, la marginea soselelor, iar unii abia reusesc sa-si vanda marfa cu 0,2 lei/kg.

„Acum doi ani a fost productie record, iar asta se vedea in cozile de la banci. Producatorii faceau coada sa-si depuna banii. Acum pretul este mic, producatorii au zeci de tone nevandute, au lasat pretul la 20 de bani/kg, dar nici la oras nu se mai vinde ca in anii trecuti", a declarat Octavian Darvis, inspector agricol in cadrul primariei Dabuleni, din judetul Dolj, unde se cultiva 1.800 ha cu pepeni.

Anul acesta, suprafata totala cultivata cu pepeni verzi a crescut cu 900 ha, de la 26.700 ha cultivate in 2008, la 27.600 ha, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

La o productie medie de 30 de tone/ha, cantitatea de pepeni livrata in pietele din Romania se ridica la circa 830.000 de tone, ceea ce inseamna ca la un pret de 1000 lei/tona (240 euro/t), romanii cheltuiesc aproximativ 200 mil. euro pentru aceste fructe. Peste 60% din bani merg insa la intermediari si comercianti care aplica un pret de cinci ori mai mare decat cel pe care il obtin la sursa, in timp ce producatorii nu vor obtine de pe urma acestei veri decat 80 mil. euro, la un pret mediu pe tona de 400 lei (95 de euro).

„La inceputul campaniei de recoltare, pepenii se vindeau cu un leu/kg, apoi au scazut la 06-08 lei, iar acum la 02 lei/kg. Asta inseamna ca se inchid pe o medie de 0,3-0,4 lei/kg, tinand cont ca cei mai multi se vand acum", spune Aurel Tanase, presedintele patronatului din industria de legume si fructe, Romconserv. Anul trecut, ultimul pret oferit producatorilor ajungea la 450-500 de lei/tona.

Chiar si la aceste preturi, cultura de pepeni ramane rentabila. Investitia in infiintarea si intretinerea unui hectar cu pepeni este de circa 2.000 de lei, iar la o productie de 30 de tone/ha si un pret de 200 de lei/t (50 de euro), producatorul scoate de trei ori mai multi bani decat a investit. „In Dabuleni, pentru o cultura tehnologizata, investesti 6.500-7.000 mil. lei/ha ( 1.600 euro), dar producatorii de aici pun si sus si jos folie pentru a grabi coacerea. Mai mult, au sisteme de irigatii prin picurare, iar productia poate urca la 40-80 tone/ha", explica Tanase. 

Sunt si fermieri care s-au retras din aceasta afacere, multi preferand alte culturi sau alte businessuri.

„Nu vreau sa mai lucrez pe borderou sau la negru. In Dabuleni asa se vand pepenii, la capul locului", explica Leonard Treanta, care a iesit din actionariatul companiei Mafil Prodagro, care se ocupa cu productia de pepeni.

Si Stefan Stancu, singurul producator de pepeni din comuna Seaca, judetul Teleorman, care cultiva de peste zece ani trei hectare cu pepeni, s-a reprofilat, de doi ani preferand sa produca porumb de fiert. „ Cu noua cultura, am scos la hectar 25.000 de lei (6.000 de euro). In plus, porumbul il dau intr-o saptamana, ca este cerere la mare, pe plaja, in timp ce pentru a-mi vinde pepenii stateam o luna pe piata", calculeaza el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO