Eveniment

Manpower: Recrutarea va continua sa scada pana la jumatatea lui 2009

08.12.2008, 19:37 40

Mai putin de o treime (28%) din companiile prezente pe piata locala intentioneaza sa faca angajari in primul trimestru al anului viitor, in timp ce 12% au in plan disponibilizari, arata studiul privind perspectivele angajarii de forta de munca, realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal din lume.

Planurile de angajare ale companiilor pentru urmatoarele trei luni au atins cel mai pesimist nivel din ultimele patru trimestre si aproape s-au injumatatit comparativ cu trimestrul doi al anului trecut, cand 43% din companii intentionau sa isi mareasca numarul de angajati.
"Activitatea de recrutare va continua sa scada pana la jumatatea anului viitor, iar incepand cu a doua jumatate a lui 2009, vom asista probabil la o stagnare. Abia din 2010 vom vedea din nou cres-teri ale volumelor de recrutare", spune Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al Manpower Romania.
Dat fiind ca domeniile care fac angajari consistente in perioade de incetinire economica sunt cele care satisfac nevoile simple ale consumatorului, Nechifor apreciaza ca angajari vor continua sa faca jucatorii din retail si FMCG.
Comparativ cu ultimele trei luni ale acestui an, procentul firmelor care intentioneaza sa faca angajari in primul trimestru din 2009 s-a redus cu 4%. Mai bine de jumatate (58%) din companiile intervievate au pus in stand-by recrutarile si nu intentioneaza sa isi modifice planurile de angajare. Studiul Manpower - realizat din 1962 la nivel mondial - a inclus Romania pentru prima data incepand cu trimestrul al doilea al lui 2008. In consecinta, nu exista date disponibile pentru comparatie cu primul trimestru al anului viitor.
Companiile de energie electrica, gaze si apa, au raportat o previziune neta de angajare negativa, de -15%, in scadere cu 19% comparativ cu ultimul trimestru al acestui an, aceasta fiind prima previziune negativa raportata la nivel local de cand este realizat studiul in Romania.
Previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului total de angajari si procentul companiilor care prevad o scadere a angajarilor, in cursul trimestrului urmator.
De asemenea, angajatorii din industria extractiva si cea prelucratoare si-au revizuit puternic planurile de angajare, in scadere cu 29%, respectiv 19% fata de T4 2008.
Cei mai optimisti sunt angajatorii din finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde previziunea neta de angajare pentru T1 2009 este de 36%, urmati de companiile din comert, cu 24% si cei din transport, cu 23%.
La nivel regional, cea mai slaba activitate de recrutare se va inregistra in zona de nord-est a tarii, unde previziunea neta de angajare este de -2% si in vest, unde valoarea acestui indicator este 0, ceea ce inseamna ca numarul companiilor care vor face disponibilizari este egal cu cel al companiilor care vor face angajari.
Angajatorii romani raman cei mai optimisti din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), cu o previziune neta de angajare de 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO