Eveniment

Cine a fost Marcus Samuel, un evreu de origine irakiană, care a studiat în Canada şi Belgia, şi a pus bazele Shell în urmă cu un secol, gigantul petrolier care a ajuns la venituri de 180 mld. dolari. Totul a pornit de la un contract de a vinde kerosen în estul Canaului Suez

Cine a fost Marcus Samuel, un evreu de origine irakiană,...

Autor: Andra Stroe

27.06.2021, 15:00 561

O călătorie avea să schimbe nu doar viaţa antreprenorului Marcus Samuel, ci şi industria petrolieră la nivel mondial. El este cel care, în urmă cu peste un secol, a pus bazele Shell, una dintre cele mai mari afaceri din lume şi compania cu cele mai mari venituri din Europa în 2020.

 

Marcus Samuel s-a născut pe 5 noiembrie 1853 în Londra, într-o familie de evrei de origine irakiană. El a studiat în Canada şi Belgia, iar înainte de a intra în lumea afacerilor a călătorit o lungă perioadă în mai multe ţări din Asia.

Antreprenorul a remarcat potenţialul uriaş al comerţului cu petrol în timpul unei călătorii făcute în Caucaz, în 1890, aşa că a decis să pornească propria afacere, alături de fratele său, Samuel Samuel. Un an mai târziu, el a obţinut un contract exclusiv pe nouă ani pentru a vinde kerosen în estul canalului Suez. Pentru un transport mai eficient, Samuel a comandat proiectarea şi construirea unor petroliere mai sigure, reuşind să transporte kerosen spre Singapore şi Bangkok. Petrolierul Murex a fost prima navă de acest tip care a reuşit să tranziteze canalul Suez, în 1892. Ulterior, el şi-a mărit flota cu alte zece nave. În 1985 a primit un teren concesionat la est de Borneo, unde la doi ani distanţă a avut norocul de a descoperi rezerve importante de petrol. În 1897 a pus bazele Shell Transport and Trading Company, numind-o astfel în amintirea businessului tatălui său, care fusese neguţător de scoici. Pentru ajutorul acordat unei nave de război britanice în Portul Said, antreprenorul a primit gradul de cavaler. A fost, totodată, şerif al Londrei între 1894 şi 1895, rol urmat de cel de lord primar, având o lungă carieră în viaţa civică a oraşului, alături de alte funcţii politice.

În 1907 compania sa a decis să fuzioneze cu Royal Dutch pentru a crea holdingul  Royal Dutch Shell. Pentru contribuţia adusă în timpul Primului Război Mondial în guvernul britanic, el a fost numit primul baron Bearsted de Maidstone, ridicat ulterior la gradul de viconte. Samuel a fost căsătorit, începând cu 1881, cu Fanny Elizabeth Benjamin. Printre pasiunile sale s-a numărat echitaţia, el obişnuind să călărească în fiecare dimineaţă spre Hyde Park. Antreprenorul a murit pe 17 ianuarie 1927. În prezent, Shell este una dintre companiile din Big Oil, alături de BP, Chevron, ExxonMobil, TotalEnergies şi ConocoPhillips. Este, totodată, a cincea cea mai mare companie din lume, în funcţie de veniturile din 2020, care s-au ridicat la 180 de miliarde de dolari, şi cea mai mare din Europa. Compania are în jur de 86.000 de angajaţi şi este prezentă în 70 de ţări, cu o reţea de circa 44.000 de staţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO