Eveniment

Mariana Gheorghe: Intrarea in UE inseamna depasirea momentului 1989

Mariana Gheorghe: Intrarea in UE inseamna depasirea momentului 1989
12.02.2007, 18:27 22

CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe (foto), isi aminteste foarte clar cum s-a simtit in timpul saptamanii Craciunului din 1989, cand a aflat vestea ca Nicolae Ceausescu, dictatorul care a condus Romania pentru mai bine de 40 de ani, a fost detronat, scrie International Herald Tribune (IHT).
"A fost o perioada plina de viata", a declarat ea. "Plangeam pe strada din cauza schimbarilor care aveau sa vina."
In iunie 2006, Gheorghe (50 de ani), fost bancher si expert in energie, a devenit CEO al Petrom, fosta companie petroliera de stat a Romaniei si cel mai mare angajator privat al tarii. Este una dintre putinele femei din Europa de Est care are o pozitie executiva de top, fiind responsabila de administrarea accesului catre cea mai importanta marfa a lumii din cadrul uneia dintre cele mai importante economii ale Europei. Romania are estimativ 1 mld. barili de petrol, cea de-a patra mare cantitate in Europa, dupa Norvegia, Marea Britanie si Danemarca.
Astazi Gheorghe a trecut pragul unei alte schimbari majore: intrarea Romaniei in UE, care a avut loc pe 1 ianuarie. O sustinatoare ferma a intrarii Romaniei in UE din cauza beneficiilor economice pe care acest lucru le-ar putea aduce tarii, Gheorghe este totusi realista, atitudine nascuta in urma celor 17 ani de familiarizare cu dureroasa tranzitie catre sistemul multilateral al pietei libere. "Pasul schimbarii va fi mai rapid, odata cu intrarea in UE", a declarat ea in cadrul unui interviu acordat International Herald Tribune. "Dar nu cred ca totul va fi numai lapte si miere".
Petrom este cel mai mare producator de petrol si gaze din sud-estul Europei, producand 6,4 mil. tone de petrol pe an. Gheorghe se concentreaza asupra extinderii vanzarilor Petrom in sud-estul Europei si a operatiunilor de exploatare in Rusia si zona caspica. Compania are 573 de benzinarii in Europa si 118 in Bulgaria, Serbia si Moldova. In 2005 veniturile au fost de 2,97 mld. euro. "Tinta noastra este sa fie recunoscut beneficiul Romaniei de a avea rezerve si sa aiba preturi mai moderate fata de cele internationale," a spus ea. Gheorghe a crescut in regiunea miniera din Transilvania. A plecat la Bucuresti pentru a studia comertul international si dreptul si a lucrat intr-o companie de produse chimice in timpul perioadei comuniste.
Conceptul de "business" era un cuvant care nu se potrivea deloc cu situatia intreprinderilor de stat din era comunista, isi aminteste. "Nu aveam voie sa vorbim despre risc", a spus. "Totul era planuit dinainte. 'Schimbare' nu era un cuvant pe care sa-l poti folosi".
A lucrat la Ministerul Finantelor pentru doi ani inainte de a pleca in 1993 sa lucreze la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare din Londra. A stat acolo 13 ani si a studiat la Scoala de Afaceri din Londra.
Pana acum un an, nu exista nicio femeie la conducerea unei companii romanesti de o asemenea amploare. Pozitiile femeilor in afaceri se axau pe probleme "soft", a spus ea, precum resursele umane.
Compania, care a fost privatizata in 2004, este detinuta in proportie de 51% de catre OMV, o companie austriaca de resurse. Guvernul roman detine inca 41%, in timp ce 6% apartin actionarilor privati, iar BERD detine 2 procente.
Privatizarea a insemnat, de asemenea, luarea unor decizii grele in privinta slujbelor. Forta de munca a Petrom a fost redusa de la 50.000 de angajati in 2004 la 36.011 cati erau in septembrie. Inca 14.000 de angajati vor fi concediati, potrivit contractului de privatizare, cu toate ca nu a fost stabilita inca o data exacta.
Gheorghe simte ca rolul ei este sa construiasca o echipa la Petrom, chiar daca una mai mica. "Pentru ca o corporatie sa creasca este nevoie de lucru in echipa mai degraba decat de lucru individual", a spus ea. "Cred cu tarie ca femeile pot aduce un alt fel de viziune asupra stilului de management".
Colegii ei sustin acest lucru. "Intotdeauna avea un zambet pe fata dar in acelasi timp putea aduce atat vesti bune cat si rele", a spus Chikako Kuno, care a lucrat cu Gheorghe la BERD. "Nu ii era teama sa transmita mesaje dure si acest lucru i-a adus respectul celorlalti".
In timp ce nimeni in Romania nu se asteapta ca lucrurile sa decurga lin, intrarea in Uniunea Europeana confera mai multa incredere si asteptari mai realiste decat revolutia din 1989. "Acest moment este mai profund", a spus ea, adaugand: "M-am intors pentru a trai acest moment."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO