Eveniment

Marii latifundiari vor sa preia Tractorul

04.11.2004, 00:00 19

Dificultatile preluarii uzinei Tractorul Brasov de catre italienii de la Landini aduce la masa tratativelor noi jucatori interesati de achizitia unuia dintre putini jucatori independentI din sud-estul Europei.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a intalnit recent cu reprezentantii unui consortiu romanesc format din primii 15 mari latifundiari ai tarii care si-au exprimat interesul pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al Tractorul Brasov.
"Este evident ca ne aflam in fata unei tergiversari a celor de la Landini motiv pentru care purtam negocieri la nivel de expertI cu reprezentatii consortiului romanesc dar si cu altI producatori de tractoare: Mahindra din India, Same Deutz din Italia sI Sanko din Turcia. In maxim doua-trei saptamani vom lua o decizie in privinta noului actionar al Tractorului Brasov", spune Mircea Urscache, presedintele AVAS.
Primii 15 mari latifundiari din Romania ale caror nume au fost vehiculate in legatura cu preluarea uzinei Tractorul sunt :Ioan Niculae presedintele holdingului InterAgro, Adrian Porumboiu, presedintele holdingului Comcereal Vaslui, Ion Poenaru- Agrofam Fetesti, Jihad Ibrahim, Culita Tarata de la Insula Mare a Brailei (IMB), Mihai Anghel, presedintele Cerealcom Craiova, Marian Bucur, care cultiva 10.000 de hectare la Facaeni.
Nu totI dintre acestia au fost incantatI de ideea preluarii uzinei brasovene, insa unora dintre ei li se pare o afacere buna. "Este o idee foarte buna ca marii cultivatori de pamant sa preia Tractorul sI care cred ca are sanse de reusita", spune Ioan Niculae, presedintele holdingului InterAgro, care cultiva o suprafata de 40.000 de hectare de pamant.
Reprezentatii producatorului Indian de tractoare, Mahindra s-au aflat in urma cu cateva luni in Romania fiind interesatI de preluarea unor producatori locali de tractoare, in timp ce numele italienilor de la Same Deutz a mai fost vehiculat in trecut in legatura cu preluarea Tractorului. Singura noutate sunt turcii de la Sanko.
Mauro Frola, reprezentul Landini in Romania, spune ca a auzit de discutiile cu consortiul romanesc. "Am auzit si eu de aceste discutii si am ramas uimit. Nu mai inteleg nimic. Pana acum nu am primit nici un semnal din Italia", afirma Frola.
Ursache spune ca legea privind privatizarea uzinei Tractorul este inaintata spre promulgare, iar decizia finala privind aceasta tranzactie va fi luata dupa 15 zile de la aparitia legii in Monitorul Oficial. "Incheierea unei tranzactii cu alt cumparator va fi incheiata fie pe baza acestei legi deci in aceleasI conditii ca sI pana acum fie va fi platit un pret mai mare pe actiunile statului sI se va reduce volumul investitional", afirma Ursache.
Contractul de privatizare cu Landini a fost semnat in luna septembrie a anului trecut, pentru o valoare totala de 45,3 milioane euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO