Eveniment

Marje cu 50% mai mari pentru futures pe curs

12.11.2004, 00:00 15

Noua politica a Bancii Nationale a Romaniei de a permite fluctuatii mai mari ale cursului de schimb i-a obligat pe reprezentantii Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu sa mareasca cu 50% garantiile pe care investitorii trebuie sa le depuna (marje) pentru contractele la termen pe cursul euro-leu si euro-dolar.
Daca pana saptamana trecuta investitorii depuneau 800.000 de lei garantie pentru un contract pe 1.000 de euro sau dolari, marja a fost majorata incepand de saptamana aceasta la 1,2 milioane de lei.
Contractele futures, care se tranzactioneaza la Bursa din Sibiu, nu presupun la scadenta transferul efectiv al valutei, ci doar transferul diferentei dintre pretul la care s-a incheiat contractul si pretul valutei pe piata interbancara.
Contractele futures pe cursul valutar sunt utile pe pietele externe pentru companiile care vor sa se protejeze impotriva riscului fluctuatiilor cursului valutar. Pana in prezent, in Romania, companiile nu utilizau practic astfel de instrumente de acoperire a riscului pentru ca evolutia cursului de schimb era previzibila. Fluctuatiile mai mari ale cursului din perioada urmatoare ar putea face mai atractive pentru companii contractele futures.
De altfel fluctuatiile mai mari ale cursului au avut un efect imediat asupra pietei de la Sibiu. "Cresterea volatilitatii pe cursul valutar s-a vazut imediat la Bursa din Sibiu, in  cresterea valorii tranzactiilor. A inceput sa creasca tranzactiile pe contracte care practic nu erau tranzactionate," spune Victor Pop, directorul Vanguard Futures, societate care intermediaza tranzactii la Bursa din Sibiu.
Ieri pe piata de la Sibiu euro a fost cotat pentru finalul anului la 40.300 de lei, in timp ce contractul pe dolarul a fost cotat pentru aceeasi data la 31.300 de lei.
In afara de contractele futures pe cursul valutar, la Bursa din Sibiu se mai tranzactioneaza si contracte futures pe zece dintre cele mai importante actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO