Eveniment

Market Watch: Investitorii ignora tensiunile politice

29.03.2007, 18:20 14

Tensiunile politice si capitalizarea redusa a Bursei din Bucuresti nu vor impiedica cresterea investitiilor straine in Romania, calitatea de membru al UE conferind Romaniei pasaportul de incredere de care are nevoie, potrivit publicatiei americane Market Watch.
Razvan Purdila, directorul executiv al Transelectrica, companie energetica detinuta si controlata de statul roman, poarta discutii cu investitorii americani in holul hotelului newyorkez Waldorf-Astoria, prezentandu-le avantajele noului membru al UE, scrie Market Watch, un portal de informatii bursiere detinut de The Wall Street Journal.
"Desi Bursa de Valori din Bucuresti este destul de mica, castigurile pe care le poate aduce sunt mult mai mari in comparatie cu cele garantate de pietele mature. Astfel ca vizibilitatea Romaniei printre investitorii de rang international a crescut simtitor", spune Razvan Purdila.
Compania condusa de Purdila este un exemplu graitor. Transelectrica, cu o capitalizare bursiera de aproximativ un miliard de euro, si-a listat la Bursa 10 procente din actiuni anul trecut in august. De atunci, pretul actiunilor s-a triplat.
Cu toate acestea, Purdila a reusit sa evite intrebarile puse de investitori care fac referire la criza politica din Romania si pasi mici pe care statul le face in reformarea economiei.
"In Romania, piata bursiera este din ce in ce mai putin depedenta de situatia politica. Dar asta nu inseamna ca nu exista tensiuni politice si ca nu suntem preocupati de rezolvarea lor. Electricitatea nu are culoare politica", spune Purdila.
Dragos Simion, vicepresedintele retailerului Flamingo International, e de acord cu afirmatiile reprezentantului Transelectrica. "Tensiunile politice fac mult zgomot. Dar odata cu integrarea in Uniunea Europeana, problemele politice ale Romaniei nu mai sunt o chestiune interna. Romania nu este mai rea decat orice alta tara din Europa Centrala sau de Est", spune el.
Cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, Romania a devenit membra a Uniunii Europene la 1 ianuarie, odata cu statul vecin Bulgaria, ambele tari reusind sa depaseasca recomandarile nefavorabile emise de Bruxelles cu privire la gradul coborat de pregatire pentru aderare.
Cele doua state pot primi consistente finantari europene, care ar putea contribui semnificativ la dezvolatrea economica, in special a infrastructurii. Dar acesta este doar unul dintre beneficiile aderarii.
"Cel mai probabil, noile membre ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, vor beneficia de o crestere importanta a investitiilor directe straine", spune Adrian Ciocoi, director de cercetare pentru pietele emergente la Riedel Research Group.
La fel s-a intamplat si in cazul Poloniei, al Cehiei si Ungariei cand s-au alaturat Uniunii Europene in 2004. Investitiile directe straine au crescut in Polonia de la 3,8 miliarde de euro in 2003 pana la 9,7 miliarde de euro in 2004, anul aderarii la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO