Eveniment

Mercer: Salariile vor creste la anul cu 1,2% in termeni reali

09.12.2004, 00:00 18



Salariile din Romania vor inregistra anul viitor o crestere de 1,2% peste rata inflatiei, in conditiile unei majorari prognozate de 10,4% a salariilor si a unei inflatii de 9,2%, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Mercer Human Resourse Consulting.



Estimarile pentru anul viitor ale autoritatilor romane indica o rata a inflatiei de 7%, pentru perioada decembrie 2005 raportat la decembrie 2004.



Potrivit studiului Mercer, nivelul prognozat al salariilor va creste semnificativ anul viitor in mare parte din statele Europei de Est, pe masura de companiile multinationale concureaza pentru atragerea angajatilor profesionisti.



"In ciuda majorarilor salariale din aceasta regiune, multe firme isi transfera productia din Vest in Est pentru a beneficia de costurile mult mai mici. De aceea, va creste si presiunea asupra salariilor", a declarat Mark Sullivan, partener in cadrul Mercer.



In clasamentul primelor cinci state din punct de vedere al cresterilor salariale reale, raportate la inflatie, se afla patru tari din Europa de Est, respectiv Lituania, cu 7,7%, Bulgaria si Letonia, cu 5,6%, si Serbia si Muntenegru, cu o majorare de 5%.



In schimb, angajatii din Ungaria si Cehia, desi vor beneficia de cresteri salariale importante, de 6,7%, respectiv 4,2%, vor fi confruntati cu rate ale inflatiei de 5,4% si, respectiv, 3,2%.



Conform Mercer, la nivelul Uniunii Europene, salariile vor creste in medie cu 2,1% peste rata inflatiei.



Dintre tarile membre, cea mai mare crestere este estimata pentru Grecia, de 5,2%, la o inflatie de 2,4%. Angajatii din Italia, Spania si Portugalia mizeaza de asemenea pe majorari de 4-4,3%, in conditiile unor rate ale inflatiei cuprinse intre 2,2 si 3%. In cazul Marii Britanii, salariile vor creste in termeni reali cu 1,6% , tinand cont de inflatia estimata la 1,8%.



Cel mai mic avans va fi raportat de Germania, unde salariile vor creste cu 2,3%, in conditiile unei inflatii de 1,5%.



In ceea ce priveste prognoza la nivel global, studiul indica o crestere medie de 1,9% peste rata inflatiei.



Raportul Mercer analizeaza situatia salariilor in 70 de state, pe baza datelor oferite de companiile multinationale, FMI si OECD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO