Eveniment

MFP cere recuperarea prejudiciului de la Rompetrol

27.03.2007, 19:17 35

Reprezentatul statului roman, Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a constituit parte civila in procesul Rompetrol, solicitand Tribunalului Bucuresti ca la sfarsitul procesului sa recupereze prejudiciul creat prin preluarea creantei cu Libia de catre Rompetrol.
In acest dosar au fost trimisi in judecata Dan Costache Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
Patriciu este acuzat de delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In acelasi timp, el este invinuit de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital.
O alta infractiune este cea de dezvaluire de informatii privilegiate, dar si de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.
Alexandru Bucsa este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Petrica Grama este acuzat de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Potrivit Ministerului Public, in acest dosar, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia si manipularea pietei de capital.
Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa si Petrica Grama sunt acuzati de delapidare si sunt singurii vizati in legatura cu creanta Libia. MFP sustine ca de la acestia doreste sa-si recupereze prejudiciul, dar si de la SC Rompetrol SA, cerand instantei ca aceasta firma sa fie introdusa ca parte respondabila civilmente in dosar.
Avocatii s-au opus introducerii ca parte in dosar a companiei Rompetrol SA, deoarece ar afecta imaginea intregului grup Rompetrol. Avocatii au sustinut ca prejudiciul produs de creanta Libia a fost trecut in actele contabile provizorii ale MFP la zece ani dupa ce fapta
s-ar fi produs. Totodata, avocatii au sustinut ca exista interese "oculte" si ca prin cererea de introducere in cauza se doreste falimentarea Rompetrol.
Procurorul de sedinta a sustinut cererea reprezentantului MFP de introducere a acestei firme in dosar si a cerut avocatilor sa nu se lase "cuprinsi de paranoia".
"Creanta (n.r. Libia) nu are legatura cu Ministerul Finantelor Publice decat indirect, prin platirea taxelor si impozitelor pe care Rompetrol SA deja le-a platit. Ar fi o imensa greseala ca Rompetrol sa fie introdus ca parte responsabila", a declarat Dinu Patriciu la iesirea din sala de judecata, adaugand ca se poate pune sechestru pe averea sa, pentru ca "are cu ce sa acopere prejudiciul" invocat de anchetatori.
Instanta urmeaza sa se pronunte asupra cererii Finantelor , urmand ca procesul sa fie reluat in 20 aprilie.
Actiunile Rompetrol Rafinare au scazut ieri cu 2,18%, ultimul pret fiind de 0,0942 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 593 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO