Eveniment

Mihailesti: Ancheta s-a terminat. Incepe ancheta anchetei

27.05.2004, 00:00 92

La trei zile de la producerea tragediei de la Mihailesti, in urma careia si-au pierdut viata 16 persoane, iar alte 11 au fost ranite, autoritatile incep sa reactioneze asa cum ar fi trebuit sa o faca de la inceput, inainte ca buldozerele sa ingroape resturile umane pe care anchetatorii le-au uitat pe camp, iar probe importante in ancheta, precum inregistrarea video a accidentului, sa dispara.
Astfel, abia in noaptea de marti spre miercuri, dupa ce mass-media a atras atentia asupra faptului ca pe campul de la Mihailesti inca se mai gasesc ramasite umane, bucati de uniforma sau haine ale victimelor, in zona au ajuns doua plutoane de jandarmi, care au asigurat "paza si scotocirea perimetrului largit de cercetare", potrivit Ministerului Public.
Tot atunci la locul accidentului a ajuns si ministrul justitiei Cristian Diaconescu, insotit de coordonatorul investigatiilor de la Mihailesti, procurorul general adjunct al Romaniei Marcel Sampetru, Ovidiu Teodor Sarbu seful sectiei de criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Buzau, Gheorghe Frangulescu si procurorul criminalist buzoian Aurelian Iana. Jurnalistii locali l-au intrebat pe ministrul Diaconescu de ce a venit la Mihailesti.
"Mi se pare mai grav ca la o asemenea tragedie sa nu existe reactie, dar daca apreciati ca am gresit reactionand, atunci imi cer iertare", a raspuns Diaconescu, adaugand ca, in urma suspiciunilor vehiculate de mass-media privind modul in care se desfasoara investigatiile, a vrut sa se intereseze la fata locului, mai ales ca functia pe care o detine ii da acest drept.
Ministrul s-a declarat stupefiat de refacerea intr-un timp atat de scurt a drumului european pe care s-a produs catastrofa apreciind ca "se putea astepta cateva zile, perioada in care ar fi trebuit sa arda lumanari". El a recomandat procurorilor criminalisti "sa sigileze zona si sa fie curatata, mai ales de resturile umane, pentru ca e pacat de Dumnezeu".
Luni, la scurt timp dupa incheierea procesului verbal de constatare a accidentului si dupa prelevarea principalelor probe de la fata locului, au inceput lucrari de reparare a autostrazii distruse de deflagratie, fiind acoperit cu asfalt craterul, desi in interior s-ar mai fi aflat resturi umane.



Nu m-a intrebat nimeni
Ovidiu Teodor Sarbu a afirmat ca s-au prelevat probe de pe o suprafata cu un diametru de o mie de metri, fiind ridicate si conservate toate obiectele si bucatile umane care pot constitui probe. El a declarat ca nimeni nu l-a intrebat despre posibilitarea refacerii asfaltului ca urmare a ridicarii probelor, dupa ce procesul-verbal de constatare a accidentului a fost incheiat, luni, in jurul orei 15.00.
"Nu m-a intrebat nimeni daca este voie sa se asfalteze. (...) Nu stiu ora la care au inceput lucrarile de reparatie a drumului", a spus criminalistul, care a subiniat ca "tot ce s-a gasit in crater s-a expulzat".
Ceilalti procurori aflati la locul accidentului s-au eschivat in a da un raspuns clar in ce priveste legalitatea de a astupa craterul dupa doar sapte ore de investigatii la fata locului.
Ministrul Diaconescu a cerut criminalistilor sa-i prezinte "un raport privind momentele de desfasurare a investigatiilor, pentru a vedea in ce masura reparatiile au fost realizate dupa ce procurorii si-au facut treaba". "Exista intrebari cum ar fi: de ce s-a refacut drumul, de ce caseta video cu momentul exploziei a fost gasita in alta parte, precum si invinuiri de superficialitate in ancheta", a spus ministrul Justitiei.
Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Buzau, Gheorghe Frangulescu, a declarat ca a fost gasita camera operatorului postului TV Antena 1, care fusese vanduta de un localnic unei persoane, iar caseta cu inregistrarea tragediei urmeaza sa parvina anchetatorilor. Totodata, Frangulescu a lansat un apel catre cetateni, spunand ca procurorii pot fi contactati de cei care au indicii cu privire la accidentul de la Mihailesti.
Ministrul justitiei a mai afirmat ca, daca se vor constata culpe ale anchetatorilor in desfasurarea investigatiilor, "acestia vor plati". Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca procurorii Sarbu si Frangulescu ar putea fi destituiti, ca urmare a nemultumirilor legate de modul in care s-a derulat ancheta la Mihailesti.
Cristian Diaconescu a avut ieri o intalnire si cu presedintele Ion Iliescu in legatura cu ancheta privind explozia de la Mihailesti. Presedintele Iliescu a precizat ca nimeni nu doreste sa ascunda ceva in acest caz. Seful statului afirmat ca este vorba despre un accident si ca drumul trebuia refacut in acea zona.



Alta echipa de ancheta
Pana la demiteri insa, a fost constituita o noua echipa de procurori care sa ancheteze circumstantele in care camionul incarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat la Mihailesti.
Procurorul general adjunct al Romaniei Marcel Sampetru a dispus ieri ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa investigheze imprejurarile producerii catastrofei de la Mihailesti, desemnandu-i pe cei mai buni criminalisti bucuresteni sa deruleze aceasta ancheta. In consecinta, a fost desemnat un colectiv de procurori format din Niculae Andrei, procuror sef adjunct al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, Vasile Vintilescu, procuror sef al Biroului de Tehnica Criminalistica, Liviu Sutiman, procuror al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, a anuntat Ministerul Public.
De asemenea, la investigatii participa Aurelian Iana si Alexandru Dutu, procurori din cadrul Parchetului Tribunalului Buzau. Echipa de cercetare este formata din specialisti criminalisti, medici legisti, experti tehnici, inspectori de protectia municii.
"Activitatile vor continua, inclusiv pentru identificarea medico-legala a fragmentelor de cadavru si pentru efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice asupra probelor de substante chimice ridicate de la locul exploziei", afirma ministerul.
Ministerul Public precizeaza ca "echipa complexa de cercetare a locului deflagratiei din ziua de 24 mai a indeplinit toate activitatile cerute de lege si ca s-au atins obiectivele cercetarii criminalistice in cazul exploziilor, respectiv: stabilirea materialului explozibil si ridicarea urmelor materiale strict necesare identificarii victimelor (inclusiv a fragmentelor de tesut uman, organe, obiecte personale, acte de identitate etc)".
"Clarificarea imediata a acestor probleme a condus, dupa cum se stie, la identificarea cadavrelor de la locul deflagratiei si exista premise certe ca, prin expertize bio-criminalistice, sa fie inlaturate orice dubii cu privire la identitatea victimelor", sustine sursa citata.



Lucrarile continua
Asfaltarea Drumul European 85, in comuna buzoiana Mihailesti, continua ieri, in jurul orei 16.00, la cinci ore dupa ce Traian Panait, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, declara ca anchetatorii au cerut incetarea lucrarilor, potrivit Mediafax. In jurul orei 16.00, in zona in care fusese craterul produs de expozie, mai mult de zece muncitori lucrau la refacerea soselei. Doua utilaje erau in functiune pe carosabil, iar angajatii imprastiau cu lopata asfalt granulat pe carosabil, inainte utilajul sa treaca peste el pentru a-l tasa. Muncitorii sustin ca nu au primit indicatii sa opreasca lucrarile si ca singurele pauze in activitatea lor sunt determinate de faptul ca utilajele se incing prea tare. La aceeasi ora, in zona se mai afla un politist care supravea traficul, derulat pe o singura banda.



Subiect de disputa politica
Reprezentantii Aliantei PNL-PD au apreciat ieri ca unii ministri ar fi trebuit sa-si dea demisia dupa tragicul eveniment de la Mihailesti si au acuzat puterea ca da dovada de lipsa de respect fata de familiile victimelor prin masurile luate la locul incidentului.
In replica, premierul Adrian Nastase a declarat ca reactia reprezentantilor Aliantei PNL-PD, care au creat imediat impresia ca Guvernul este principalul vinovat in acest caz, reflecta "un mod murdar" de a face politica.
"In orice tara civilizata, ministrii responsabili, prin implicarea lor in eveniment, si-ar fi dat demisia imediat", a declarat presedintele PNL Theodor Stolojan, referindu-se la ministrul transporturilor Miron Mitrea, ministrul de intarne Ioan Rus si ministrul justitiei Cristian Diaconescu.
Liderul PNL sustine ca, daca autoritatile statului ar fi functionat conform legii, daca transportul era supravegheat si autorizat, daca Politia ar fi actionat din timp nu s-ar mai fi intamplat acasta nenorocire. "Este o grava eroare a autoritatilor statului roman", a conchis Stolojan.
La randul lor, reprezentantii PD le-au cerut presedintelui Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase, ministrilor Ioan Rus si Miron Mitrea sa-si asume responsabilitatea pentru consecintele exploziei.
Democratii considera ca este inadmisibil ca un camion incarcat cu substante extrem de periculoase sa traverseze mari aglomeratii urbane, in conditiile in care Romania ar fi trebuit sa fie pregatita pentru atacuri teroriste, fiind nominalizata ca tinta a organizatiilor islamiste.
PD sustine ca regimul Iliescu poarta responsabilitatea tragediei de la Mihailesti, regim care, "imediat dupa accident, prin agentii de imagine deja cunoscuti, au transformat tragedia intr-un eveniment electoral".
Modul in care reprezentantii Aliantei PNL-PD au reactionat in urma accidentului este "jenant si deranjant", a declarat ieri premierul Adrian Nastase.
"Este absolut penibil. Reprezentantii PNL-PD au dat, cumva, impresia ca Guvernul sau ministrii sunt vinovati, in loc sa fie alaturi de intreaga populatie a Romaniei intr-un accident care, evident, a purtat amprenta ghinionului si, poate, a nerespectarii unor reguli de catre cei prezenti. Este un moment in care cei afectati trebuie respectati, iar, dupa aceea, avem timp suficient sa cautam vinovati. A ridica imediat aceasta problema la nivelul ONU, al Consiliului de Securitate si al Guvernului mi se pare incalificabil pentru niste oameni care vor sa conduca tara", a spus Nastase.
Premierul a mai afirmat ca nu este normal ca orice situatie sa fie transformata in campanie electorala.



Facuta ca la carte, ancheta dura cel putin o saptamana
Ancheta in cazul Mihailesti, unica din punctul de vedere al experientei ce o poate furniza, este  o "afacere ratata, tratata superficial" care va conduce catre comentarii contradictorii, spun expertii criminalisti.
Profesorul doctor universitar, Tudorel Butoi - unul din cei mai reputati experti criminalisti romani - a declarat ieri ca o cercetare la fata locului in cazul unei catastrofe prin explozie se face temeinic si profesionist, in echipa mixta, complexa, coordonata de procurori, din care nu trebuie sa lipseasca specialistul criminalist, pirotehnistul specializat in explozivi, pompieri si, dupa caz, specialisti din Ministerul Apararii Nationale.
Butoi a aratat ca, potrivit procedurii, intr-o prima etapa, se stabilesc si se iau masurile de protectie a locului faptei, fiind indepartate grupurile de curiosi, reorientate traseele rutiere, asigurata paza si desemnat un purtator de cuvint al Parchetului "in raporturile normale si firesti cu presa".
Expertul a aratat ca se urmaresc cu prioritate salvarea victimelor si acordarea primului ajutor, dupa care incepe cercetarea criminalistica in faza statica (fotografierea, filmarea, intocmirea unei schite etc), apoi faza dinamica. Aceasta urmareste, in principal, identificarea si recoltarea de urme, pentru ca in faza a treia sa aiba loc prelucrarea in laborator a tuturor materialelor recoltate.
''In opinia mea, ceea ce s-a intamplat la Mihailesti este un accident de tip catastrofal, prin uriasele pierderi umane si materiale, prin impresionantele distrugeri din impactul exploziei. Focarul scenei crimei este haotic, prin imprastierea aleatorie a urmelor de toate categoriile, biologice, urme materie, traseologice, chimice etc'', a spus Butoi.
El a precizat ca, in aceasta situatie, totul trebuia ''luat la penseta, la lupa, la cernit'', fiind un caz unic cel putin din perspectiva experientei care se poate acumula dintr-o astfel de cercetare.
''Fara o cercetare temeinica, pe o durata a cel putin o saptamana, ca in cazurile de la Balotesti, Cosereni, Pitesti, Valea Jiului (unde au avut loc accidente de o gravitate similara - n.r.), din punctul meu de vedere este o afacere ratata, finalizata superficial si nechibzuit, neprofesionist, care va conduce catre comentarii contradictorii, concluzii lipsite de credibilitate si forta probanta, balbaite, intr-un total dispret fata de profesionalismul din criminalistica'', a precizat specialistul.
Tudorel Butoi a afirmat ca, in ceea ce priveste intinderea, perimetrul de cautare, securizarea acestuia, numarul de specialisti etc, acestea sunt determinate de specificul cazului, cu conditia existentei unui profesionalist lucid - procurorul coordonator - care "sa gandeasca fara a fi depasit de eveniment, cu acuratetea omului de stiinta si a juristului experimentat".
"Acesta isi asuma si riscurile profesiei, si responsabilitatile", a adaugat Butoi. ''Din pacate, asemenea profesionisti nu mai exista in criminalistica romana, fiind numarati pe degete. Atat criminalistul ca specialist, cat si factorul de decizie ca procuror se formeaza in zeci de ani'', a spus expertul criminalist.
''Absenta mintii lucide a criminalistului profesionist, a procurorului experimentat, in genere a specialistilor confruntati cu astfel de evenimente este explicabila atat prin managementul disfunctional al valorificarii acestora in diferite structuri, cat si prin faptul ca ei nu pot rasari ca ciupercile dupa ploaie'', a spus Butoi.
''Trebuie cu maxima urgenta repuse in drepturi competentele agentilor de circulatie in ceea ce priveste traficul rutier - unde le rad in nas tot felul de betivi - cat si competentele in controlul tehnic al vehiculelor, inspectarea service-urilor si a garajelor, precum si cu privire la controlul incarcaturii autovehiculelor. Intr-un stat de drept, trebuie instaurata legea, fara de care consecinte de acestea or sa mai fie'', a apreciat Butoi.
Expertul a apreciat modul in care a actionat presa in acest caz, adaugand : '' Am convingerea ca factorii de comanda - atat din Justitie, Procuratura, cat si Politie - vor dispune recercetarea locului faptei si valorificarea integrala a tuturor categoriilor de urme, luandu-se totodata masurile de indreptare care se cuvin''.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO