Eveniment

Ministerul Agriculturii pleaca in Vest sa „fure” modelul irigatiilor

30.04.2010, 00:00 30

Conducerea Ministerului Agriculturii a anuntat decizia de avizita mai multe tari din vest pentru a prelua modelul sistemuluide irigatii cu costuri reduse la energie si la distributiaapei.

"Vrem sa descoperim cum functioneaza aceste sisteme de irigatiidin alte state si vrem sa vedem de unde vin aceste reduceri decosturi ale apei pentru irigat si de ce nu le putem aplica si noi.Trebuie sa intelegem ce putem face si noi cu sistemele de irigatiica sa ajungem cel putin la un cost echivalent pentru a putea ficompetitivi pe culturile care necesita apa", a anuntat MihailDumitru, ministrul agriculturii, in urma discutiilor avute cuproducatorii agricoli.

Producatorii sustin ca sistemul are nevoie de circa 5-6 mld.euro pentru a putea rivaliza cu agricultura din Occident.

Majoritatea instalatiilor folosite pentru irigat in Romania suntuzate si trebuie schimbate cu unele performante, costurile cuenergia si distributia apei ajung la cel putin 2.000 de lei pehectar, iar agricultorii nu mai primesc subventii pentru irigat."Avem apa aproape si ne uitam la ea pentru ca nu putem reducecosturile de irigatii. Vrem sa vedem cum fermierii portughezi, deexemplu, care se confrunta cu temperaturi mult mai mari, pot irigala preturi mai scazute", motiveaza Nicolae Sitaru, presedinteleLigii Aasociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR)decizia de a organiza delegatii impreuna cu reprezentanti aiMinisterului Agriculturii in tari ca Spania, Portugalia, Italia sauFranta.

"Noi nu am gasit o posibilitate de a ajuta agricultorii insubventionarea apei sau a curentului electric pe care ei osolicita. Vom merge impreuna cu ei (fermierii) sa vedem ce seintampla in infrastructura altor state, unde sunt ajutoare pentruca nu vrem sa descoperim noi roata, e descoperita de altii",completeaza Agrian Radulescu, sectretar de stat in MinisteruluiAgriculturii.

Pana anul trecut, organizatiile utilizatorilor de apa incheiaucontracte cu ANIF (Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare) si,pentru a beneficia de subventie de la stat, achitau 20% dinvaloarea lucrarilor de reparatii (la statiile de pompare de baza,repompare si canalele de aductiune) si 10% din valoarea tarifuluide livrare a apei.

Diferenta de 80% din tariful anual si 90% din tariful de livrareera asigurata din subventie, in limita a 700 lei/ha. Mai mult,energia folosita de la statia de pompare pana la punctele dedistributie era subventionata.

Anul acesta, fermierilor nu le ramane decat sa depuna proiectein cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala pe Masura 125de imbunatatire si dezvoltare a infrastructurii legate dedezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii.

Pentru irigatii, solicitantul trebuie sa faca insa dovada cadetine sau are in curs de achizitionare echipamente de udare pentruminimum 50% din suprafata. Principala problema ramane insa parteade cofinantare, din lipsa careia agricultorii decid sa nici nu maiinceapa un proiect.

"Daca am baga un miliard de euro in fiecare an in sistemul deirigatii in 5-6 ani Romania ar putea rivaliza cu orice stat dinEuropa. Noi am alocat 55 de miliarde de dolari pana in '89 pentrusisteme de irigatii, canalizare, desecare si inca 10-15 miliarde dedolari dupa '90, dar banii nu se regasesc nicaieri", este de parereCulita Tarata, care asigura ca banii investiti in irigatii suntrecuperati in maximum doi ani. Tarata este unul dintre cei mai mariproducatori agricoli care exploateaza 60.000 ha in Insula Mare aBrailei.

Pentru legume sistemul prin picurare este cel mai eficient,adauga Aurel Tanase, presedintele Federatiei de legumicultoriRomconserv, acesta avand "un consum de apa de 10 ori mai redusdecat cel clasic".

Suprafete de irigat

  • In prezent, s-au contractat 400.000 ha pentru irigatii, dar nus-a udat nimic.
  • Inainte de '89, in Romania aproximativ 3 milioane de hectare deteren aveau potential irigabil si peste 2 milioane se irigauefectiv.
  • Agricultorii spun ca ideal ar fi sa se irige 1,5 milioane dehectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren agricol dinRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO