Eveniment

Ministerul Educaţiei a publicat proiectul noilor legi ale educaţiei. Modificările vizează şi organizarea examenului de admitere la liceu, a examenului de bacalaureat, salarizarea profesorilor, bursele elevilor şi decontarea transportului. Salarizarea profesorilor va fi progresivă şi va avea la bază salariul mediu brut pe economie

Ligia Deca, ministrul educaţiei: Am auzit că 90% ar fi un procent prea mare şi am încercat o echilibrare pentru copiii care nu s-au putut concentra foarte bine in ziua examenului, dar au rezultate bune la Evaluarea Naţională.

Ligia Deca, ministrul educaţiei: Am auzit că 90% ar fi un procent prea mare şi am încercat o echilibrare pentru copiii care nu s-au putut concentra foarte bine in ziua examenului, dar au rezultate bune la Evaluarea Naţională.

Autor: Ramona Cornea

28.02.2023, 00:07 543

♦ Liceele vor putea organiza concursuri de admitere pentru profilurile unde există concurenţă dovedită în ultimii ani ♦ Ele pot scoate la concurs 60% dintre locuri, iar 40% dintre ele se vor ocupa prin repartizare computerizată. ♦ La examenul de bacalaureat va veni în plus o probă complementară, care pentru profilul uman va fi la matematică sau ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real o probă la alegere la istorie, logică, filosofie, psihologie ♦ Bursele de merit cresc la 450 de lei pe lună, iar bursa de performanţă la 700 sau 1.000 de lei pe lună.

Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a prezentat, luni, proiectul noilor legi ale educaţiei, lansate în dezbatere publică în vara anului trecut de fostul ministru Sorin Cîmpeanu. Modificările aduse de proiectul legislativ vizează, printre altele, organizarea examenului de admitere la liceu, a examenului de bacalaureat, salarizarea profesorilor, bursele elevilor, decontarea transportului elevilor, mandatele rectorilor şi încurajarea atragerii cadrelor didactice în şcolile din mediul rural.

În ceea ce priveşte organizarea admiterii la liceu, noul proiect al legii învăţământului preuniversitar prevede ca, pe lângă Evaluarea Naţională, să existe şi examen separat de admitere care să fie organizat de licee. Liceele vor putea organiza concursuri de admitere pentru profilurile unde există concurenţă dovedită în ultimii ani. Ele pot scoate la concurs 60% dintre locuri, iar 40% dintre ele se vor ocupa prin repartizare computerizată.

„Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită, dacă liceele doresc să scoate locuri la concurs. Liceele pot alege două probe în aşa fel încât să poată selecta dedicat. Pentru 60% din locuri se poate da concurs, iar pentru 40% va fi alocare computerizată, cu prioritate pentru elevii cu cerinţe speciale şi cei de etnie romă. (...) Am auzit că 90% ar fi un procent prea mare şi am încercat o echilibrare pentru copiii care nu s-au putut concentra foarte bine in ziua examenului, dar au rezultate bune la Evaluarea Naţională”, a spus Ligia Deca în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO