Eveniment

Ministerul Finanţelor se împrumută mai scump, dobânzile la patru ani urcând la 6,4%

Ministerul Finanţelor se împrumută mai scump, dobânzile la patru ani urcând la 6,4%

Autor: Monica Juganaru

13.07.2012, 00:03 181

Randamentele plătite ieri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la licitaţiile pentru titluri de stat continuă să urce, costurile de împrumut pentru obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016 majorându-se de la 6,28% la 6,41%, iar suma împrumutată a fost de 400 mil. lei, exact cât urmărea instituţia.

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 400 mil. lei, iar băncile au sub­scris titluri de 1,1 miliarde lei.

La licitaţia din luna iunie administratorii datoriei publice au atras 94,6 mil. lei prin vânzarea de titluri similare, un sfert din suma indicativă, la un randament de 6,28%.

Secretarul de stat în MFP Cristian Sporiş a afirmat la început săptămânii că randamentele au crescut din cauza situaţiei încordate de pe pieţele financiare europene, a structurii lichidităţilor din sistemul bancar şi tensiunilor politice din România.

El a amintit că Ministerul Finanţelor a atras finanţări la costuri în scădere în prima parte a anului, când a aplicat un program de prefinanţare pentru a profita de randamentele în scădere la minime istorice pentru aproape toate maturităţile.

Trendul s-a inversat în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 37,35 mld. lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 mld. dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în iulie 2,25 mld. lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sub valoarea programată pentru luna iunie, de 3,5 mld. lei.

Deşi pentru luna iunie a programat licitaţii de 3,5 mld. lei, Trezoreria a reuşit să împrumute doar 1,4 mld. lei, în condiţiile în care randamentele cerute au crescut, în principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO