Eveniment

Ministerul Finanţelor vrea să regleze deficitul bugetar cu „donaţii“ de la companii de stat

Ministerul Finanţelor vrea să regleze deficitul bugetar cu „donaţii“ de la companii de stat
15.08.2010, 23:50 27

Soluţia găsită de departamentul responsabil cu construcţiabugetului este o premieră, atât ca formulă juridică, dar şi catehnică bugetară: donaţii pe care trei mari companii cu capitalmajoritar de stat le "pot" face.

Adică societăţile respective nu ar fi obligate să cedezediferite sume statului, dar bugetul rectificat contează pe 874 mil.lei tocmai din această sursă.

Ba mai mult, autorii proiectului de rectificare bugetară care arurma să fie discutat miercuri în şedinţa de guvern s-au gândit săstabilească plafoane pentru sumele care ar urma să fie donate decele trei companii identificate ca având cele mai maridisponilibilităţi de cash: Electrica - 400 mil. lei, Romgaz - 400mil. lei şi Loteria Română - 74 mil. lei.

Şi chiar dacă este vorba despre nişte "sume maxime în limitacărora se pot face donaţii", atunci când sunt listate sursele demajorare a veniturilor bugetului de stat este înscrisă exact sumamaximă de 875 mil. lei aşteptată de Finanţe de la cele treicompanii menţionate.

De asemenea, sunt enumerate tipurile de sume care ar urma să fievirate la buget: fonduri neutilizate aferente anilor precedenţi,reprezentând surse proprii de finanţare, constituite din profitulanilor precedenţi, din sume rezultate din vânzarea activelor, dinvânzarea participaţiilor deţinute la filiale, precum şi sume dincota de 35% privind stabilirea cotelor de cheltuieli necesaredezvoltării şi modernizării producţiei de ţiţei şi gaze naturale,rafinării, transportului şi distribuţiei petroliere, cumodificările ulterioare. Sumele donate ar urma să afectezecapitalurile proprii ale companiilor respective. Limita pentruaceste donaţii din partea societăţilor controlate de stat ar fi cavirarea sumelor către buget să nu conducă la înregistrarea derezultate financiare negative. În plus, proiectul de ordonanţă deurgenţă privind rectificarea bugetară are în vedere mandatareareprezentaţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilorcompaniilor potenţial donatoare pentru a vota modificarea bugetelor"în mod corespunzător".

Această soluţie de a mai prinde nişte bani în buget vine după ceîn luna iunie Guvernul hotărâse ca firmele de stat şi regiileautonome să verse la bugetul de stat echivalentul a 90% dinprofitul anual, faţă de cota anterioară de 50%.

Statul nu mai are însă răbdare să aştepte să încaseze 90% dinprofiturile potenţiale ale firmelor de stat pe 2010, aşa că "lepermite" să înceapă să doneze încă de anul acesta din sumeledisponibile în bugetele proprii.

Suma de 874 mil. lei pe care Finanţele o aşteaptă de laElectrica, Romgaz şi Loteria Română reprezintă aproape jumătate dinveniturile suplimentare luate în calcul la rectificarea bugetuluide stat, în condiţiile în care din majorarea TVA cu cinci puncteprocentuale scontează să obţină în plus numai 1,4 mld. lei.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, adeclarat pentru cotidianul Gândul că societăţile menţionate vordona "dacă vor hotărî că pot dona", fără a fi obligate.

Îngrijorat de perspectiva diminuării dividendelor de la Romgaz,unde Fondul Proprietatea este acţionar minoritar, Ionuţ Popescu,directorul Fondului (fost ministru al finanţelor în 2005), acriticat în termeni duri pentru Gândul ideea Finanţelor,calificând-o drept "furt".

Conform scrisorii suplimentare de intenţie negociate recent cuFMI, deficitul bugetar trebui să fie la sfârşitul anului de 34,65mld. lei, iar Ministerul Finanţelor se arată gata să inventezesoluţii-limită pentru a o respecta, dincolo de acumularea dearierate către companiile private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO