Eveniment

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene dă undă verde unor noi proiecte. 400 mil. euro vor fi investiţi pentru retehnologizarea IMM-urilor

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene dă...

Autor: Gabriel Pecheanu

23.08.2022, 11:57 83

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat marţi apelul de proiecte pentru Măsura 4.1.1. Cu o alocare de aproximativ 400 de milioane de euro, aceasta va finanţa investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor.

„Pentru a susţine mediul de afaceri în circumstanţele excepţionale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum şi crizele produse de războiul din Ucraina, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat o serie de măsuri, printre care şi Măsura 4.1.1. Cu o alocare de aproximativ 400 de milioane de euro, aceasta va finanţa investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor, potrivit unui comunicat de presă al MIPE.

„Vorbim despre o nouă premieră pentru România: de când gestionăm fonduri europene, niciodată mediul de afaceri nu a avut parte de un sprijin atât de consistent, într-un timp atât de scurt. Sunt 1,5 miliarde de euro de care coloana vertebrală a economiei noastre beneficiază, prin intermediul unor măsuri pe care le-am anunţat în mai puţin de trei luni de zile. Sunt încântat că astăzi ia start măsura 4.1.1. atât de aşteptată de IMMuri şi microîntreprinderi pentru realizarea de investiţii în dezvoltarea capacităţilor de producţie sau prestare de servicii, dar şi pentru retehnologizare. Privind spre viitor, avem toate motivele să fim optimişti, pentru că, pas cu pas, se crează toate premisele dezvoltării durabile prin investiţii din fonduri europene”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis, cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 de euro – 200.000 de euro, şi o schemă de ajutor de stat pentru care valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, fiind cuprinsă între 50.000 euro şi maxim 500.000 euro, echivalentul în lei la cursul inforeuro valabil în luna iunie 2022.

„Ce se tipuri de investiţii sunt finanţate prin Măsura 4.1.1. din Programul Operaţional Competitivitate:
- modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie/servicii existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie/servicii pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
- dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică necesare activităţii de producţie şi servicii precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie/servicii existente”, se mai arată în comunicat.

Proiectele, împreună cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului, vor fi depuse în platforma IMM Recover.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO