Eveniment

Ministerul Public ia in calcul posibilitatea de a retrage recursul

31.05.2005, 19:57 29

Ministerul Public (MP) analizeaza oportunitatea de a-si retrage recursul impotriva deciziei Tribunalului de a nu-l aresta pe Dinu Patriciu, fiind sceptic fata de obiectivitatea instantei care va trebui sa judece cazul, in conditiile in care au fost cerute demisiile anchetatorilor.

"Pe fondul reactiei vehemente si disproportionate fata de masurile prevazute de Codul de procedura penala si Constitutia Romaniei, lasate la indemana procurorilor, ne intrebam, in acelasi timp, daca recursul declarat impotriva incheierii Tribunalului Bucuresti din 27 mai - prin care s-a respins propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu - mai poate fi judecat cu obiectivitate, cata vreme cererile de demisie solicitate procurorilor sunt, in mod evident, aspecte de amenintare si intimidare a magistratilor, situatie in care urmeaza a se analiza oportunitatea retragerii acestuia si, totodata, a revizuirii mijloacelor de lupta in cadrul politicii de combatere a criminalitatii economico-financiare", spun reprezentantii Ministerului Public.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit sa analizeze joi recursul procurorilor de la Parchetul instantei supreme, cu privire la decizia Tribunalului Bucuresti de a respinge cererea de arestare preventiva a lui Patriciu.

Sursa citata sustine ca in conditiile in care societatea civila, mediile de afaceri si chiar de partidele politice cer demisia procurorilor, pentru propunerea de arestare preventiva in cauze avand ca obiect infractiuni de macrocriminalitate organizata, atitudinea anchetatorilor fiind apreciata ca o gafa, Parchetul Inaltei Curti de Casatie isi pune "problema aprecierii oportunitatii luarii unei astfel de masuri in viitor, in lupta impotriva macro-criminalitatii economico-financiare".

MP atrage atentia asupra faptului ca Asociatia pentru Apararea drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH), "fara a cunoaste actele de urmarire penala administrate in dosarele Petromidia si Rafo, si-a permis sa puna semn de egalitate intre respingerea unei propuneri de prelungire a arestarii preventive in cazul Corneliu Iacobov si Teodor Gaureanu si, respectiv, propunerea de arestare formulata pentru inculpatul Dinu Patriciu si declararea inexistentei faptelor penale retinute in sarcina acestor inculpati lasati in stare de libertate".

APADOR-CH a contestat ferm masurile de retinere efectuate in cazul celor trei si a cerut "demisia imediata" a procurorilor direct implicati in aceste arestari, a sefilor lor ierarhici, precum si a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In replica procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ieri ca nu va demisiona din functie "la cererea unor organizatii neguvernamentale", el subliniind ca procurorii care instrumenteaza dosarele Rafo si Petromidia au lucrat corect si au respectat intocmai procedurile legale.

Pe un ton vehement, Botos a luat apararea procurorilor care instrumenteaza dosarele rafinariilor RAFO si Petromidia aratand ca a verificat personal cum au fost facute aceste anchete si ca masurile luate sunt corecte si in spiritul si litera legii.

De altfel, la declaratia lui Ilie Botos au fost prezenti adjunctul sau, Marcel Sampetru, anchetatorii dosarului Rafo (Alina Bica si Codruta Cretu) si cei ai dosarului Petromidia (Adriana Cristescu, Georgiana Hosu).

Botos a cerut sprijinul "mass-media si societatii civile", pentru a dezvalui care sunt interesele pentru care Ministerul Public se doreste a fi pus la punct si persoanele care, de la o vreme, "lovesc din toate pozitiile procurorii", care lucreaza la dosarele Petromidia si Rafo.

"In alte cauze, nu sunt probleme. Atat timp cat voi fi in fata Parchetului ii voi apara pe acesti oameni pentru a putea sa-si faca datoria", a afirmat procurorul general.



Basescu despre protestele fata de anchete

Presedintele Traian Basescu considera ca aderarea la UE va ramane un deziderat, daca atunci cand organele statului vor incerca sa se atinga de marea coruptie, impotriva lor se vor ridica partidele, mass-media, comunitatea de afaceri, zadarnicind si intimidand actiunile legale ale institutiilor. "Daca, atunci cand organele statului vor incerca sa se atinga de marea coruptie, impotriva lor se vor ridica partidele, mass-media, comunitatea de afaceri, zadarnicind si intimidand actiunile legale ale institutiilor statului, cu certitudine integrarea in UE va ramane doar un deziderat si nu o realitate", considera Basescu, conform declaratiei purtatorului sau de cuvant, Adriana Saftoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO