Eveniment

Ministerul Sanatatii: Nu scumpim medicamentele

18.04.2008, 20:47 20

Ministerul Sanatatii nu va renegocia pretul medicamentelor pana la 31 mai anul acesta, insa va discuta cu reprezentantii distribuitorilor dupa Paste pentru a gasi solutii la solicitarea de revizuire a pretului pe fondul deprecierii leului in raport cu principalele valute.
"In cazul in care nu vom ajunge la o intelegere, exista si posibilitatea modificarii legislatiei astfel incat sa stabilim foarte clar responsabilitatile celor ce distribuie medicamente in Romania", a spus Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, ca reactie la declaratiile reprezentantilor distribuitorilor care au anuntat ca astazi vor opri distributia de medicamente catre spitale si farmacii. Ministrul a precizat ca nu vrea sa creasca pretul la medicamente "oricata presiune mediatica s-ar exercita".
"Distribuitorii de medicamente trebuie sa inteleaga ca nu vom ceda santajului si amenintarilor", a spus Nicolaescu.
Ministrul a spus ca distribuitorii cumpara de la importatori in lei si vand tot in lei, astfel incat afectate de evolutia cursului de schimb sunt discount-urile pe care importatorii le ofereau distribuitorilor.
"De remarcat ca nu protesteaza importatorii, ci distribuitorii. Pentru ca pe masura ce se diminueaza profiturile, se diminueaza si discounturile acordate distribuitorilor", a spus Nicolaescu.
In replica, reprezentantii distribuitorilor spun ca activitatea de import precum si cea de distributie sunt facute tot de distribuitori. "Distribuitorii nu cumpara de la importatori, pentru ca sunt una si aceeasi entitate. In concluzie adaosul comercial afectat pana la disparitie de devalorizarea leului este unic si cuprinde ambele activitati", au spus reprezentantii distribuitorilor.
Ei sustin ca plata serviciilor (adaosurile comerciale) sunt valabile in toate domeniile de activitate si reprezinta o obligatie a beneficiarilor.
"Discounturile care se opereaza intre societatile comerciale pe lantul de distributie de medicamente sunt perfect legale si verificabile, ca in orice alt domeniu de activitate", spun reprezentantii distribuitorilor.
Ei nu vor renunta la actiunea de protest programata pentru astazi, cand nu vor mai livra medicamente catre farmacii si spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO