Eveniment

Ministerul Transporturilor se pregăteşte să lanseze peste 20 de achiziţii publice

MediafaxFoto

MediafaxFoto

Autor: Ioan Dornescu

29.03.2013, 00:03 325

Ministerul Transporturilor va lansa în lunile aprilie şi mai peste 20 de proceduri de achiziţii publice în infrastructură, a declarat ministrul de resort Relu Fenechiu.

Ministrul a afirmat la deschiderea unei expoziţii de utilaje şi camioane pentru construcţii că în următoarea perioadă vor fi disponibile sume importante de bani pentru lucrările de infrastructură, dând ca exemplu proiectele finanţate prin Programul Operaţional de Transport, unde până la finele anului 2015 trebuie cheltuite circa 4 mld. euro. Competiţia constructorilor locali cu cei străini este „acerbă“, iar din cauza lipsei lucrărilor în ultimii ani firmele de profil nu sunt în prezent „în cea mai fericită situaţie financiară“, a spus oficialul. El a cerut băncilor să fie mai „elastice“ în privinţa creditării constructorilor care doresc să cumpere utilaje. Fenechiu speră ca firmele care vor să se dezvolte să aibă acces la piaţa de utilaje şi să-şi amortizeze cât de repede investiţiile.

Ministrul a adăugat că instituţia pe care o conduce se va ocupa de toate tipurile de lucrări de infrastructură, inclusiv drumuri naţionale şi „cel puţin o autostradă“, şi că pregăteşte mai multe proiecte de rezervă, accesate dacă unele iniţiative „se vor împiedica“.

Legat de POS-T, Fenechiu a reiterat că a preluat programul în încetare de plăţi şi presuspendat, astfel că în prezent banii pentru constructorii contractaţi pentru proiecte POS-T sunt plătiţi de la bugetul de stat, iar în prezent nu sunt restanţe faţă de aceştia.

În prezent este contractată aproape 80% din suma aferentă perioadei 2007-2013, iar până la finele anului se va ajunge la 100%, a arătat ministrul.

El a mai spus că până la mijlocul lunii aprilie Ministerul Transporturilor va finaliza procedurile cerute de CE privind programul POS-T, în intervalul 15-26 aprilie autoritatea de audit va verifica funcţionalitatea acestora şi până la jumătatea lunii mai va face rapoartele către Bruxelles. Cel târziu la finele lunii iunie ar trebui primită o decizie privind deblocarea programului, a concluzionat Fenechiu.

Un call center la RAR

„Când am ajuns ministru al transporturilor am avut o primă întâlnire cu conducerea Registrului Auto Român şi am cerut rezolvarea de urgenţă a unei probleme pe care am întâlnit-o, ca posesor de autoturism. (...) În multe localităţi din ţară se întâmplă ca atunci când ai nevoie de serviciile RAR să fii programat la perioade foarte lungi, câteodată de aproape o lună. Din acest motiv am cerut găsirea unei soluţii care să rezolve această problemă“, a spus Relu Fenechiu, ministrul transporturilor.

Registrul Auto Român (RAR) va implementa un sistem de preluare a apelurilor pentru programarea activităţilor clienţilor, prin care solicitările vor fi gestionate de la centrul din Bucureşti, la un număr unic de telefon, 0219672, operaţiunea vizând reducerea timpilor de aşteptare şi alternativa reprogramării în alte judeţe.

Noul sistem a necesitat o investiţie de 14.800 de euro, vizând printre altele actualizarea programului computerizat, şi va fi operaţional în maximum două luni.

Programările vor putea fi făcute în continuare şi online, acestea acoperind anul trecut aproximativ 15% din cele peste 990.000 de activităţi programabile ale RAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO