Eveniment

Ministrul agriculturii trece la rezilierea unor contracte

16.02.2005, 00:00 17



Ministerul agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat ieri ca vor fi reziliatate contractele incheiate pentru concesiunea fondului de vanatoare de la Balc, detinut de omul de afaceri Ion Tiriac, si pentru concesionare a Insulei Mari a Brailei, incheiat cu societatea TCE 3 Brazi a fostului deputat PSD, Culita Tarata.



In cazul domeniului de la Balc, dupa rezilierea contractului va fi organizata o noua licitatie "Am aprobat rezilierea contractului, in urma constatarilor facute de echipa care a verificat modul de incredintare a fondului", a spus Flutur.



Luna trecuta, ministrul a dispus verificarea unor documente legate de fondul de vanatoare de la Balc. Verificarile au vizat legalitatea contractului si a actului aditional care au precedat concesionarea fondului de vanatoare catre Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti, modul de gestionare a fondului si realizarea programului de investitii.



Flutur a mai aratat ca echipa de control a avut discutii si cu reprezentantii firmei care gestioneaza fondul si ca se va tine cont de nivelul investitiilor realizate. Ion Tiriac si-a deschis, recent, fondul de vanatoare, dupa doi ani de ample amenajari, cu o vanatoare la care au participat numerosi oameni de afaceri straini si personalitati politice. Potrivit omului de afaceri, valoarea investitiilor realizate pana in prezent se ridica la circa 1,2 milioane de euro.



In ceea ce priveste contractul de concesionare a Insulei Mari a Brailei, ministrul a precizat ca aceasta opretiune va fi realizata pana la sfarsitul acestei saptamani.



Flutur spune ca valoarea subventiilor acordate firmei TCE 3 Brazi se ridica la 429 mld. lei, in timp ce sumele platite de aceasta la buget s-au ridicat la 174 mld. lei. "Trebuie sa vedem ce fel de subventii au fost acordate si daca au fost alocate legal", a afirmat Flutur, care a precizat ca valoarea datoriilor se ridica la aproximativ 9 milioane de euro.



Ministrul agriculturii a afirmat ca o parte din datoriile restante catre ADS au fost compensate de o serie de lucrari efectuate de concesionar, care au necesitat fonduri de peste trei milioane de euro.



In prezent, o echipa de control analizeaza activitatea firmei TCE 3 Brazi, precum si modul in care a fost incheiat contractul cu ADS.



"Originalul contractului nu se gaseste nici acum, la fel ca si alte documente vizand acordarea subventiilor. Indiferent cine a semnat, trebuie sa raspunda in fata legii", a mentionat Flutur.



TCE 3 Brazi a concesioant Insula Mare a Brailei pentru 20 de ani, incepand din luna octombrie 2001. Insula Mare a Brailei are o suprafata totala de 71.000 de hecare, dintre care suprafata arabila reprezinta circa 56.000 de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO