Eveniment

Ministrul economiei: Doar directorii care depasesc performantele stabilite mai primesc bonusuri

01.03.2010, 23:07 26

Directorii generali din companiile aflate in portofoliulMinisterului Economiei si-ar putea primi bonsurile din contractelede mandat doar daca isi vor depasi performantele stabilite prinaceste contracte, potrivit unei propuneri a ministrului economiei,Adriean Videanu, care urmeaza sa fie discutata in Guvern.

Astfel, chiar daca isi vor indeplini clauzele de performantastabilite prin contractele de mandat, directorii generali dincompaniile de stat nu se vor mai putea bucura de bonusurile de lasfarsit de an, ale caror valori ajungeau pana la circa 65.000 deeuro, potrivit proiectelor de buget pentru anul 2010 pentrucompaniile de stat. Totodata, Videanu a mai precizat ca si valorileacestor bonusuri vor fi diminuate.

"In 2009 niciun director din companiile de stat nu a beneficiatde venituri salariale in plus, altele decat cele plafonate lanivelul de secretar de stat. Pana in 2008, directorii generali dincompaniile aflate in portofoliul Ministerului Economiei primeau lafinalul anului sumele prevazute in contractele de mandat daca-siindeplineau performantele stabilite. Propunerea mea este ca anulacesta bonusurile sa fie primite doar in cazul in care directoriiisi vor depasi performantele. Astfel, daca-si vor indeplinicriteriile din contractele de mandat vor primi doar salariulplafonat la nivelul unui secretar de stat, iar daca le vor depasivom purta negocieri", a explicat ministrul.

Videanu a mai precizat ca a decis corectarea propunerilor debuget pentru companiile de stat pentru 2010, astfel ca sumeleprevazute in contractele de mandat au scazut simtitor in unelecazuri. "Azi am dispus corectarea bugetelor. Pana in 2008 sumeleprevazute in contractele de mandat, care se refera doar ladirectorii generali, se bazau pe niste criterii de performantaminimale. Pana in iunie anul acesta, directorii generali vor primidoar salariul unui secretar de stat".

Dupa aceasta data, in functie de decizia Guvernului, directoriiar putea primi un bonus daca depasesc obiectivele, la propunerealui Videanu.

El a dat exemplul directorului general al Transelectrica, acestaurmand sa primeasca prin contractul de mandat 87.000 de lei, in locde 222.000 lei cum era prevazut initial. Videanu a adaugat ca dupadiscutiile cu FMI, Ministerul Economiei s-a angajat sa faca omonitorizare trimestriala a companiilor din subordineainstitutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO