Eveniment

Ministrul finanţelor acuză băncile că s-au întrecut cu optimizarea fiscală: Doar 15 bănci din 46 au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani

Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor

Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor

Autor: Iulian Anghel

03.08.2017, 00:06 1202

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa acuză „optimizarea fiscală” efec­tuată de bănci, care a deter­minat ca, în ultimii cinci ani, doar 15 din cele 46 de bănci pre­zente pe piaţa locală să plătească impozit pe profit, în condiţiile în care peste 80% din sistemul ban­car românesc este de­ţi­nut de capitalul străin.

„Este vorba de tot felul de ope­raţiuni aşa-numite de optimi­za­re fiscală. Băncile se împru­mu­tă la banca-mamă, la do­bânzi de 19%, de exemplu. În intervalul acestor 5 ani s-au împrumutat la banca-mamă şi, ulterior, au plasat credite pe piaţa românească la o dobândă mult mai mică. Este evident că, astfel, ieşi în pierdere“, a declarat ieri la Antena 3 minis­trul finanţelor. Dobânzile în piaţă, la euro sunt între 3 şi 6%. BNR practică o dobândă de politică monetară de 1,75% la lei.

Astfel, spune ministrul finan­ţelor, 31 dintre cele 46 de bănci au raportat pierderi şi nu au plătit im­pozit pe profit şi doar 15 bănci au raportat profit în ultimii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO