Eveniment

Ministrul finantelor ii chema la discutii pe petrolisti, nemultumit de preturile mari la carburanti

Ministrul finantelor ii chema la discutii pe petrolisti, nemultumit de preturile mari la carburanti

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: Speram ca in acest an deficitul de cont curent sa fie ca procent din PIB mai mic decat in 2007. Am inceput procesul de aducere la o singura cifra a deficitului de cont curent pana in 2010.

13.05.2008, 19:27 11

Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului, s-a declarat nemultumit de evolutia actuala a preturilor la carburanti, in contextul in care barilul de titei a depasit orice record, si spune ca intentioneaza sa aiba o serie de discutii cu producatorii si distribuitorii de carburanti.
Ministrul sustine ca deocamdata consumatorii romani nu au preturile corespunzatoare unei tari care are propriile resurse de titei si in care se platesc redevente reduse de catre companiile petroliere.
"Atragem atentia mai ales companiilor care comercializeaza produse realizate cu materii prime din Romania. Vom avea discutii cu acestea, mai ales ca in modul in care s-a incheiat contractul de privatizare la Petrom, Romania are cele mai mici redevente din Europa si nu se vede acest lucru in preturi", a declarat Vosganian, citat de Mediafax.
Declaratiile ministrului vin in contextul in care toti carburantii comercializati in reteaua de benzinarii a grupului Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, au ajuns la peste patru lei pe litru dupa o majorare generala de 0,08 lei pe litru atat pentru benzina, cat si pentru motorina.
Cresterea preturilor carburantilor distribuiti prin reteaua Rompetrol vine la scurt timp dupa ce Petrom a anuntat o majorare de 0,12 lei pe litru la toate tipurile de carburanti comercializati. Odata cu aceasta majorare, doar trei tipuri de benzine din gama comercializata in statiile Petrom au un pret sub nivelul pragului de patru lei pe litru.
Potrivit datelor disponibile, de la inceputul anului preturile la carburanti in medie cu 6% la benzina, respectiv 12% la motorina existand posibilitatea ca pana la sfarsitul anului aceste ritmuri de crestere sa se dubleze in conditiile de pret actuale ale barilului de titei. Cu toate acestea insa, potrivit statisticilor, Romania are printre cele mai scazute preturi la carburanti din Europa, impreuna cu Bulgaria. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca Romania se afla printre ultimele patru locuri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste nivelul taxelor in pretul combustibilului.
Vosganian spune ca obiectivul demersului sau este restrangerea dorintei unor companii de pe lantul de productie-distributie de a-si maximiza profiturile pe baza conjuncturii externe. Spre exemplu, in primele trei luni, profitul net al Petrom a ajuns la un nivel de 977 de milioane de lei (265 de milioane de euro), in crestere cu 156% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, mai ales datorita pretului favorabil al titeiului pe pietele internationale. Analistii spun ca profitul Petrom ar putea ajunge anul acesta la un nivel de un miliard de euro daca barilul se va mentine cel putin la nivelul actual de aproximativ 125 de dolari. Vosganian spune ca toate discutiile vor fi purtate fara a incalca regulile pietei si ca va propune mediului de afaceri un dialog.
"Voi face recomandari, dar cand vin din partea ministrului finantelor, companiile vor privi recomandarea cu toata seriozitatea", a adaugat Vosganian. El a aratat ca se va face o analiza a bilanturilor companiilor petroliere pentru anul 2007.
"Ar fi corect ca profiturile sa nu fie obtinute din cresterea preturilor. Numai o relatie corecta cu consumatorii poate duce la un profit stabil pe termen lung", a completat Vosganian.
Piata carburantilor este o piata libera din 2004, de cand a avut loc privatizarea Petrom, singura companie cu rezerve de petrol din Romania, care a fost preluata de grupul petrolier austriac OMV. Din acel moment, companiile petroliere isi stabilesc preturile la pompa in functie de cotatiile internationale la produsele petroliere, dar si luand in calcul conditiile specifice pietei locale.

Scumpirea gazelor, "fara temei"
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian spune ca nu este de acord cu solicitarile companiilor de distributie si furnizare a gazelor naturale care au cerut majorarea pretului pentru consumatorul final cu un procentaj de pana la 20%. E.ON Gaz Romania, fostul Distrigaz Nord, a cerut o majorare de 19% de la 1 iulie, altfel compania fiind obligata se reduca importurile de gaze si implicit sa opreasca alimentarea cu gaze a unor consumatori. Totodata, ministrul spune ca o scumpire a energiei electrice de la 1 iulie ar fi nejustificata. Vosganian il contrazice astfel pe vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care a spus ca este foarte putin probabil ca de la 1 iulie sa nu existe majorari ale preturilor la energie electrica mai ales din cauza investitiilor mari de retehnologizare pe care producatorii de energie sunt obligati sa le faca pentru a atinge standardele UE, dar pe care au dreptul sa si le recupereze prin tarife.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO