Eveniment

Ministrul finantelor: Nu este posibil ca statul sa fie principalul element care blocheaza economia

Ministrul finantelor: Nu este posibil ca statul sa fie principalul element care blocheaza economia

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea

18.01.2009, 18:50 26

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea vede pentru acest an o incetinire a economiei la 2,5%, de la 7,8% in 2008, si o ajustare a deficitului de cont curent de la circa 13% din PIB, la 10,3% din PIB, acestea fiind principalele efecte anticipate ale crizei globale pentru Romania.

Rata de crestere economica pentru 2009 a fost ajustata in sensul scaderii, la un nivel de 2,5%, PIB-ul in preturi curente fiind de circa 579 mld. lei la un curs de schimb leu/ euro mediu de 4 lei/ euro si o inflatie medie de 5%. Deficitul bugetar a fost estimat in jur de 2% din PIB, iar tinta de deficit de cont curent este proiectata la 10,3% din PIB.
Semnalul pe care Guvernul vrea sa-l dea investitorilor si institutiilor financiare este decizia de a ajusta deficitul public si deficitul de cont curent pana la valori la care sa faca posibila sustenabilitatea lui, finantarea lui.
"Altminteri, vom pati asa cum am patit anul trecut, in 2008, incat nu vom fi in stare ca acele cheltuieli care sunt prevazute in buget sa fie onorate. Din punct de vedere al ministrului finantelor, el nu va juca un rol de contabil, asa cum au fost multi obisnuiti sa spuna. Principala noastra preocupare este sa facem rost de finantare pentru cheltuielile pe care le-am aprobat in buget, pentru a da drumul la economie", a explicat Pogea.
Pana la aprobarea bugetului, singurele cheltuieli permise vor fi cele legate de plata salariilor, pensiilor, alocatiilor si subventiilor, pentru ca statul sa poata plati facturi restante de circa 2 mld. lei, spune ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
Guvernul are o serie de restante pentru facturi emise la 31 decembrie 2008 si neachitate pana in prezent, inclusiv pentru lucrari receptionate, in suma totala de 7,7 mld. lei (2,1 mld. euro), respectiv 1,5% din PIB, sumele urmand sa fie achitate esalonat de Executiv, incepand cu luna ianuarie, pe baza unei programari financiare.
"Daca n-am proceda asa, am fi primii care am bloca procesul economic, am fi primii care am trimite lumea in somaj, am fi primii care am fi iresponsabili. Motiv pentru care am cerut colegilor mei din guvern - si l-am rugat pe domnul prim-ministru - sa ne dea o mana de ajutor", a spus Pogea. Prima plata, in suma de 600 mil. lei, va fi achitata dupa 25 ianuarie, urmand ca in februarie si martie sa fie achitate inca 1,5 mld. lei, respectiv 900 mil. lei.
In ceea ce priveste alocarea banilor, Pogea a aratat ca alocarile bugetare in 2009 trebuie sa maximizeze cresterea economica, in acest sens urmand sa fie dati bani catre lucrari de investitii care vor avea rol de efect multiplicator in economie.
"Vom propune guvernului ca cheltuielile de investitii sa ajunga la 5,6% din produsul intern brut. In afara de aceste cheltuieli pentru investitii majore, vom asigura cofinantarea necesara, si am in vedere inclusiv asigurarea unor surse pentru plata TVA-ului, pentru a nu produce blocaje la nivelul agentilor economici".
Alocarile bugetare din 2009 vor trebui sa maximizeze cresterea economica, in acest sens urmand sa fie dati bani catre lucrari de investitii care vor avea rol de efect multiplicator in economie.
Totodata, autoritatile vizeaza descentralizarea financiara, autoritatile locale urmand sa beneficieze de sume mai mari.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO