Eveniment

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache: Varianta iniţială a ordonanţelor va fi amendată

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache: Varianta...

Autor: Radu Tutulan, Oana Despa

30.01.2017, 15:46 135

"Am luat act şi vom analiza toate propunerile care au fost făcute. Pentru graţiere, de la început am spus mai multe principii pe care le vom respecta, nu se adresează unor anumite persoane ci încercăm să redresăm anumite condiţii din penitenciare. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, fapte de corupţie, recuperarea prejudiciului. În al doilea act am ţinut cont de recomandările CCR. Dacă acum un an de zile, fosta conducere a ministerului a putut veni să repare prin ordonanţă 60 de modificări pe care le-a precizat Curtea Constituţională, noi acum, incercăm să remediem 6 prevederi pe care CCR ni le-a impus. Era treaba Parlamentului să facă acest lucru, nu l-a făcut. Ne dorim nişte legi clare, corente, pe care fiecare cetăţean dacă are sau nu pregătire juridică să le poată respecta. Ăsta e mandatul cu care am venit eu aici, să repar toate acesta lucruri. Actele normative nu se fac pentru politicieni ci pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană. Actele normative nu vizează persoane sau politicieni. Voi avea o discuţie cu premierul României, Sorin Grindeanu, şi vă vom comunica ce vom discuta. În urma consultărilor de astăzi am nişte obsevaţii care vreau să fie cuprinse în textul celor două ordonanţe. Rostul consultării este să preia puncte de vedere, o serie de observaţii am primit de la societatea civilă şi de la cetăţeni şi le vom avea în vedere. Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată. Propunerea pe care o voi face guvernului va fi propunerea Ministerului Justiţiei", a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul dezbaterilor.

Întrebat dacă înainte de a prelua portofoliul de la Justiţie i-a cerut Liviu Dragnea să reglementeze aceste aspecte privind sistemul judiciar, Florin Iordache a răspuns "Cu siguranţă, nu!".

La Ministerul Justiţiei a avut loc, luni, dezbaterea publică a proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, la care au participat peste o sută de persoane. Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor, decizia fiind luată în şedinţa de miercuri cu majoritate de voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO