Eveniment

Ministrul Sănătăţii propune ca banii pentru sănătate să nu mai treacă prin ANAF

Ministrul Sănătăţii propune ca banii pentru sănătate să nu mai treacă prin ANAF

Autor: Ioana David

26.10.2010, 23:57 19

Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a anunţat că va propune oserie de modificări legislative, cele mai importante fiindsubordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iarbanii să fie strânşi şi administraţi separat de MinisterulFinanţelor şi ANAF.

"În sănătate avem un sistem bicefal (Ministerul Sănătăţi şi CNAS- n.red.) şi nu este normal ca ministerul să fie răspunzător înviziunea cetăţenilor, iar 80% din fonduri să fie administrate de oaltă instituţie. Este mult mai eficient ca CNAS să intre însubordinea ministerului, iar fondul de sănătate să fie colectat decătre CNAS, nu de ANAF", a spus Cseke Attila (foto).

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, apreciază că trecereainstituţiei în subordinea MS este o problemă de opţiune politică şică nu contează, în fond, în coordonarea cui este Casa, dar cătrebuie analizat dacă acest transfer are efecte asupra calităţiiactului medical şi a bolnavilor.

"Guvernul României va decide dacă face acest transfer sau nu. Înperioada 2002-2004 această măsură a mai fost luată şi nu a avutniciun efect benefic asupra sistemului. Singura consecinţă atrecerii CNAS în subordinea MS a fost o intensă politizare a CaseiNaţionale de Asigurări de Sănătate", a declarat, pentru MEDIAFAX,Lucian Duţă.

În 1997 a fost aprobat un model de organizare în domeniulsănătăţii, care presupune asigurarea obligatorie a cetăţenilor şicontribuţii plătite atât de angajat, cât şi de angajator, din carese formează fondul pentru sănătate. Acest fond privat urma să fieadministrat de CNAS condusă de un consiliu de administraţie, formatdin reprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor şi aiGuvernului, adică cei care contribuie cu bani şi care suntbeneficiarii serviciilor de sănătate.

Implementarea efectivă a acestui sistem a avut loc abia în 1999,iar până atunci fondurile pentru sănătate au fost administrate dedirecţiile sanitare judeţene şi Ministerul Sănătăţii. Cseke Attilapropune acum un sistem similar.

În prezent, banii din contribuţiile pentru sănătate suntcolectaţi de către ANAF (Agenţia Naţională de Administrate Fiscală)şi abia apoi vărsaţi la Casa de Sănătate.

Preşedintele CNAS va fi secretar de stat în MinisterulSănătăţii

Cseke Attila a propus "pentru a evita toate discuţiile despre cese întâmplă cu banii din sănătate" ca fondul CNAS să fieadministrat separat de o instituţie din domeniul sănătăţii.

"În formula pe care o propun, preşedintele CNAS va avea rang desecretar de stat, iar instituţia va fi subordonată MinisteruluiSănătăţii", a spus Cseke Attila. El a adăugat că doreşteimplementarea acestui model cât mai curând posibil, iar ca termen aavansat 1 ianuarie 2010. În prezent şeful CNAS este numit de cătreprimul-ministru.

Ministrul Sănătăţii propune şi reducerea numărului membrilorconsiliului de administraţie de la 17 la 13 şi a indemnizaţieiacestora de la 20% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS la1%. La nivelul caselor judeţene de asigurări de sănătate va existapropunerea ca numărul membrilor consiliilor de administraţie săscadă la 7 de la 11%. Indemnizaţiile ar urma să scadă după acelaşimodel. El a mai spus că o majorare a contribuţiei (de 5,2% laangajator şi 5,5% la angajat în prezent) nu este justificată, darare în vedere reducerea numărului celor exceptaţi de la platacontribuţiilor.

În România există peste 10 milioane de persoane care nu plătescplata contribuţiilor pentru sănătate.

Ministrul a mai spus că are în vedere ca absolvenţiifacultăţilor de medicină să aibă un drept de practică limitată,adică să se poate angaja într-un spital, lucru care în prezent nuse întâmplă. Singura alternativă a unui absolvent al de facultatede medicină este să se angajeze în cadrul unei companiifarmaceutice ca şi reprezentant medical. În acest fel, va creştenumărul cadrelor medicale, după ce mii de medici pleacă în fiecarean în străinătate atraşi de salariile mari din afară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO