Eveniment

Minus 1,2 mld. euro la exporturi. BNR, EximBank si exportatorii discuta ce e de facut. Cum comentati?

Minus 1,2 mld. euro la exporturi. BNR, EximBank si exportatorii discuta ce e de facut
10.04.2009, 00:00 19
 

Februarie a fost cea mai proasta luna pentru exportatorii romani: o scadere puternica de aproape 28% in euro fata de volumul exporturilor din februarie 2008. Aceasta scadere soc vine dupa alte trei luni in care exporturile au inregistrat o dinamica negativa fata de aceleasi luni ale anului precedent.

Pana in noiembrie, cand s-a instalat criza globala care a afectat in mod direct comertul extern al Romaniei, exportatorii aveau ritmuri de crestere de peste 10-20% anual.
„Scaderea a fost progresiva si accelerata", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor Romania (ANEIR). Singurele produse care inca se mai exporta sunt medicamentele, spune el, precizand ca Antibiotice Iasi a exportat in primele trei luni ale anului cu 28% mai mult fata de anul trecut.
„Sunt ultimele produse la care populatia renunta. Ar mai fi alimentele, dar din pacate Romania nu exporta prea mult astfel de produse".
In primele doua luni ale anului, Romania a exportat produse agroalimentare, bauturi si tutun in valoare de 160 mil. euro, adica o pondere de 4% din totalul exporturilor, fiind singura grupa de marfuri la care valoarea exporturilor a crescut fata de anul trecut - cu 13%. „S-a intamplat sa avem un stoc mai mare de cereale, s-a exportat mult grau, insa nu putem spune ca Romania a redevenit o tara exportatoare de produse agricole. Nici pe departe", spune oficialul ANEIR.
 
Intalnire de gradul zero
Oficialii BNR, ai EximBank, ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si ANEIR urmau sa se intalneasca aseara pentru a discuta despre exporturile romanesti.
„Ne intalnim in aceasta seara (aseara - n.r.) cu guvernatorul BNR, cu reprezentantii EximBank si cu Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania sa discutam. Vom incerca sa intelegem si sa analizam ce se va intampla cu economia in general, si in particular cu exportul, odata cu perfectarea acordului de imprumut extern, pe care il vom discuta din cel putin doua puncte de vedere. Primul ar fi evolutia viitoare a cursului de schimb, un barometru extrem de sensibil pentru exportatori si importatori. Apoi, vom discuta care sunt sansele reale de a fi relansate creditarile, atat pentru capitalul de lucru necesar onorarii comenzilor care apar la export, cat si pentru continuarea proiectelor de investitii pentru a creste productivitatea ofertei romanesti", spune Mihai Ionescu.

Deficitul la jumatate
Odata cu reducerea exporturilor, s-au redus si importurile in februarie, cu 36% fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la un volum de 2 mld. euro. Cumulat in primele doua luni din an, importurile au fost de 5,3 miliarde de euro.
Vestea buna este ca, dat fiind ritmul mai accelerat de scadere al importurilor fata de exporturi, deficitul comercial s-a redus la mai putin de jumatate fata de anul trecut: 764 de milioane de euro in februarie.
„Ne-am fi bucurat daca aceasta reducere a importurilor s-ar fi bazat pe o cerere interna mai mare de produse romanesti. Insa reducerea importurilor are la baza pe de o parte nevoile mai mici de materii prime utilizate in productia pentru export, tinand cont ca in asa-numitele importuri de completare reprezinta 80% din materiile prime utilizate in unele domenii, si in al doilea rand caderea dramatica a cererii de consum intern a populatiei", spune Ionescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO