Eveniment

Misterul scaderii veniturilor bugetarilor se adanceste: apare in ecuatie Curtea de Conturi

Misterul scaderii veniturilor bugetarilor se adanceste: apare in ecuatie Curtea de Conturi
18.03.2010, 00:00 60

Dupa ce legea salarizarii a fost considerata "responsabila" dereducerile salariale, sindicalistii vorbesc acum de un raport alCurtii de Conturi, potrivit caruia circa 20% din cei 1,4 milioanede bugetari au incasat in anii trecuti sporuri ilegale, care aufost eliminate de la inceputul lui 2010.

Curtea de Conturi, o institutie de control si audit pentrusectorul public, aflata in subordinea Parlamentului, a transmis lainceputul anului un raport prin care arata ca 235.000 de bugetariau incasat in anul 2008 sporuri ilegale in valoare totala de 259mil. euro.

Raportul, elaborat in urma controalelor de anul trecut ininstitutiile publice, a fost trimis Parlamentului, Guvernului,Ministerului Finantelor, Ministerului Administratiei si Internelorsi Ministerului Muncii si a vizat cheltuielile de personal, numarulde posturi la nivelul bugetelor locale in perioada 2005 - 2008,precum si sporurile pe care le primesc angajatii din administratiapublica. Pe parcursul controalelor, Curtea de Conturi a informatordonatorii de credite cu privire la bonusurile consideratenelegale.

De la inceputul acestui an, angajatorii de stat au eliminatsporurile nelegale, insa scaderea veniturilor a coincis cu intrareain vigoare a legii salarizarii, aplicata pentru toti cei 1,4milioane de bugetari.

"In momentul in care s-au facut reincadrarile, ordonatorul decredite a eliminat din salariu sporurile contestate de Curtea deConturi. Stiam inca de anul trecut ca se vor face verificari,pentru ca acesta este rolul acestei institutii, insa nu am avutinformatii despre dimensiunea acestui fenomen (sporuri ilegale -n.r.)", a spus Valentin Mocanu, secretar de stat in MinisterulMuncii.

Angajatii din cadrul primariei din Ploiesti, de exemplu, auincasat in 2010 venituri mai mici cu cel putin 30%, aceasta fiindvaloarea cumulata a sporului pentru utilizarea calculatorului si asporului de relatii cu publicul, care au fost negociate anterior incontractele colective de munca. De altfel, reprezentantiiMinisterului Muncii au declarat la inceputul anului ca au existatsporuri acordate ilegal in administratia publica, cum ar fi sporulde tinuta sau sporul de zambet.

Sindicalistii solicita adoptarea unui act normativ prin careveniturile bugetarilor sa revina la valoarea incasata anul trecut."Curtea de Conturi nu reprezinta instanta si cred ca aceastainstitutie si-a depasit atributiile. Atata timp cat sporurilerespective au fost negociate legal, in cadrul unui contractcolectiv de munca, nu mai pot fi contestate", a precizat MihaelaNeacsu, vicepresedintele filialei din Bucuresti a Blocului NationalSindical (BNS). Ea a mai precizat ca angajatorii nu au putut sa ledea salariile complete bugetarilor in acest an de fricasanctiunilor pe care le-ar fi primit din partea Curtii deConturi.

"Multi bugetari spun ca le-au scazut veniturile din cauza legiisalarizarii, ceea ce nu este adevarat. Legea salarizarii preupunepastrarea veniturilor la nivelul celor din decembrie anul trecut,dar a veniturilor legale, care nu au fost contestate de Curtea deConturi", a mai spus Mocanu.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor,sustine ca pot fi gasite si alte modalitati prin care salariilebugetarilor sa revina la nivelul de anul trecut.

"Se cauta solutii pentru ca veniturile bugetarilor sa nu scada,insa daca se va da o ordonanta de majorare a salariilor, aceasta seva da pentru alte drepturi, pentru ca nu se poate trece pesterapoartele Curtii de Conturi. Daca se va acorda ceva, se va dapentru viitor si nu pentru trecut", a spus Gherghina.

Reprezentantii Curtii de Conturi nu au putut fi contactati panala inchiderea editiei.

O decizie finala cu privire la salarizarea bugetarilor ar puteafi luata vineri, cand reprezentantii sindicatelor si aiMinisterului Muncii se vor intalni cu premierul Emil Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO