Eveniment

Muntii de zapada din Capitala s-ar putea transforma in lacuri

09.01.2008, 18:51 24

Sistemul de canalizare al Capitalei ar putea fi iarasi pus la grea incercare in conditiile in care administratia bucuresteana asteapta ca deszapezirea sa se realizeze pe "cale naturala", admitand ca nu poate scoate in afara orasului toata zapada.
Razvan Murgeanu, viceprimar al Capitalei, a declarat ieri pentru ZF ca exista riscul ca strazile sa fie inundate daca se inregistreaza fluctuatii de temperatura si daca Apa Nova, care opereaza sistemul de canalizare din Bucuresti, nu curata eficient gurile de canalizare.
"Stratul de material derapant care a fost aplicat de firmele de salubritate se afla la baza stratului de zapada ceea ce inseamna ca la temperaturi mai mari se pot bloca gurile de canalizare. In cazul in care la aceasta situatie adaugam fluctuatii de temperatura, ar putea rezulta inghetarea acestor guri si apoi inundarea strazilor cu apa rezultata din topirea zapezii", a explicat Murgeanu.Cu toate acestea, viceprimarul nu crede ca vremea va permite inundarea Bucurestiului cu apa rezultata din topirea zapezii.
"Nu vom avea dintr-o data temperaturi atat de mari incat sa duca la depasirea capacitatii de colectare a sistemului de canalizare", a spus Murgeanu.
La fiecare ploaie insemnata cantitativ, strazile Capitalei se inunda, perturband traficul. Problema este caseta principala de colectare a apelor menajere si pluviale care a fost construita la o cota de 1 la 3, ceea ce inseamna o posibilitate de depasire a volumului propriu o data la trei ani. Murgeanu spune ca in anotimpurile ploioase caseta principala este depasita cel putin o data pe luna, iar problema nu se va rezolva pana nu se vor face investitii majore.
Caseta de sub Dambovita este operata de catre Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), care apartine de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Investitiile operate au fost insa nesemnificative. Spre exemplu, in perioada 2004-2007 ANAR a facut investitii in valoare totala de 250.300 de lei, fara TVA. Aceasta suma este foarte mica chiar si numai prin comparatie cu banii incasati de ANAR de la Apa Nova, adica 160.000 de lei, fara TVA, numai in 2007.
Primaria a solicitat trecerea administrativa a casetei principale si a salbei de lacuri bucurestene in propria "curte" inca din iarna lui 2006. "Este cat se poate de evident ca trebuie trecute in administrarea Capitalei. Are, n-are bani, primaria va investi cu siguranta mult mai multi bani in remedierea acestei probleme", a declarat Murgeanu.
In urma ninsorii abundente din 3 ianuarie Bucurestiul s-a imbogatit cu 100 de milioane de tone de zapada, volum considerat de Primaria Capitalei drept "imposibil de transferat in afara orasului". Exceptie o face zapada depusa in intersectii, in bulevardele principale si pe strazile care fac legatura cu acestea, care va fi mutata in afara orasului de catre firmele de salubritate care au contracte cu respectivele sectoare.

1.800 de soferi amendati in "operatiunea deszapezirea"

Politistii bucuresteni au dat, in ultimele trei zile, aproape 1.800 de sanctiuni soferilor care au parcat neregulamentar, impiedicand astfel deszapezirea principalelor artere de circulatie, iar in 14 cazuri au fost intocmite dosare penale. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat ieri ca, de joia trecuta pana duminica, politistii au intocmit 14 dosare penale, au sanctionat 1.060 de soferi, iar 1.700 de masini parcate neregulamentar au fost filmate, urmand ca proprietarii acestora sa primeasca amenzile acasa, prin Posta. Pe strazi au fost amplasate echipaje mobile cu radare, dar acestea sunt folosite, deocamdata, numai pentru filmarea soferilor care parcheaza neregulamentar. Comisarul a precizat ca actiunile de acest fel continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO