Eveniment

NATO caută noi modalităţi de descurajare a Rusiei. Primul punct pe ordinea de zi este întărirea flancului de est

NATO caută noi modalităţi de descurajare a Rusiei....

Autor: Iulian Moşneagu

16.03.2022, 09:01 99

NATO urmează să le spună miercuri comandanţilor săi militari să elaboreze planuri pentru noi modalităţi de descurajare a Rusiei în urma invaziei Moscovei în Ucraina, inclusiv mai multe trupe şi sisteme de apărare antirachetă în Europa de Est, au declarat oficiali şi diplomaţi.

Miniştrii apărării vor ordona consultanţa militară la sediul NATO, cu puţin peste o săptămână înainte ca liderii aliaţi, inclusiv preşedintele american Joe Biden, să se reunească la Bruxelles pe 24 martie.

Miniştrii îl vor asculta, de asemenea, pe omologul lor ucrainean Oleksii Reznikov, care este de aşteptat să pledeze pentru mai multe arme din partea fiecărei ţări NATO, în condiţiile în care atacurile ruseşti asupra oraşelor din Ucraina continuă, iar armata rusă încearcă să controleze Kievul, notează Reuters.

„Trebuie să ne resetăm postura militară pentru această nouă realitate”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Miniştrii vor începe o discuţie importantă despre măsuri concrete pentru a ne consolida securitatea pe termen lung, în toate domeniile”, a declarat el reporterilor.

În timp ce cel puţin 10 dintre cei mai mari aliaţi ai NATO, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, au desfăşurat mai multe trupe, nave şi avioane de război pe flancul său estic şi au pus mai multe în stare de alertă, alianţa trebuie să se gândească în continuare cum să facă faţă unei noi situaţii de securitate în Europa pe termen mediu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a pus forţele nucleare ruseşti în stare de alertă maximă pe 27 februarie. La 13 martie, rachetele ruseşti au lovit o bază ucraineană în apropierea graniţei cu Polonia, membră NATO, aducând invazia chiar la uşa NATO.

Aceste rachete proveneau din Rusia, au declarat Statele Unite, subliniind capacitatea Moscovei de a lovi aliaţii estici ai NATO. Statele Unite au avertizat, de asemenea, cu privire la consecinţe nedefinite pentru Moscova în cazul în care Rusia ar lansa un atac chimic în Ucraina.

NATO, fondată în 1949 pentru a limita o ameninţare militară din partea Uniunii Sovietice, nu este obligată prin tratat să apere Ucraina. Dar trebuie să îşi apere cei 30 de aliaţi.

Cu toate acestea, diplomaţii spun că NATO vrea să evite să îşi declare direct planurile sau ce ar declanşa angajamentul lor de apărare colectivă „Articolul 5”, spunând că „ambiguitatea strategică” este, de asemenea, un instrument defensiv împotriva oricărei agresiuni ruseşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO