Eveniment

Negocieri grele pentru rectificarea bugetara

20.06.2005, 19:15 11

Negocierile cu delegatia FMI aflata la Bucuresti pentru incheierea unei scrisori suplimentare de intentie intra in a doua saptamana.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, incearca sa-i convinga pe expertii Fondului sa accepte un deficit bugetar de circa 0,75% din PIB. El sustine ca FMI a acceptat prognoze ceva mai optimiste privind incasarile bugetare pe anul in curs, avand in vedere realizarile din primele patru luni. FMI cere un deficit cat mai scazut al bugetului de stat, in conditiile in care deficitul de cont curent se indreapta spre 8% din PIB. Popescu nu poate pune pe masa negocierilor masuri semnificative de crestere a veniturilor la buget, nici macar dintre cele avansate in cadrul discutiilor din aprilie, de la Washington. Astfel, impozitul pe castigurile din tranzactii cu actiuni a ramas la 1%, in loc de 10%, cum fusese prevazut, iar impozitul pe tranzactiile cu imobile este usor de evitat, dupa cum afirma expertii. In plus, acesta din urma, precum si impozitul pe venitul din dobanzi au intrat in vigoare pe 4 iunie si nu in luna mai, cum spera Ministerul Finantelor. Pe de alta parte, amanarea rectificarii a facut ca unele ministere sa cheltuiasca deja sume importante, riscand ca in cazul unor taieri importante de cheltuieli sa ramana fara bani in lunile ramase din acest an. In acelasi timp, bugetul are de suportat efortul de acoperire a pagubelor provocate de inundatiile din ultimele luni, estimate la 500 de milioane de euro.

In ultimele zile, reprezentanti ai fiecarui minister au inceput sa fie convocati la Ministerul Finantelor pentru discutii impreuna cu expertii FMI asupra proiectului de rectificare bugetara, amanat inca din aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO