Eveniment

Nemtii si austriecii vor sa cumpere CFR Marfa

14.01.2010, 23:14 92

Radu Berceanu, ministrul transporturilor, afirma ca DeutscheBahn si o companie austriaca din industria feroviara suntinteresate sa intre pe piata romaneasca si iau in considerarepreluarea CFR Marfa. In acest context, ministrul vrea sa inceapaimediat procedurile pentru organizarea licitatiei de privatizare acompaniei CFR Marfa si restructurarea companiei astfel incat panala sfarsitul anului sa fie anuntat deja un castigator.

"Eu as prefera ca privatizarea sa se intample la sfarsitulanului. Sa fim in evaluari si negocieri de oferta in acest an. O saincepem procedurile imediat", a spus Berceanu, citat de Mediafax.El considera ca privatizarea CFR Marfa ar fi trebuit sa inceapainca din 2007, odata cu aderarea Romaniei la UE, moment in careorice operator din comunitate a avut acces nerestrictionat saconcureze direct compania.

"Pana la urma, nici nu o sa mai avem ce vinde, ca o s-o omoaresi noi o sa ramanem cu vagoanele, pe care le vom vinde la fiervechi", sustine Berceanu.

Reprezentantii industriei feroviare considera ca este foartegreu ca statul sa obtina mai mult de 500 mil. euro pentru CFRMarfa, avand in vedere ca se confrunta cu mari probleme financiare.Programul de restructurare a CFR Marfa, aprobat de Guvern,stabileste ca in acest an vor fi reduse cheltuielile de functionareale companiei cu peste 217 mil. lei (52,4 mil. euro) prindiminuarea numarului de personal, sistarea primelor si inghetareasalariilor.

Din totalul reducerii estimate de cheltuieli, 172 mil. lei vorfi taiate prin diminuarea numarului de personal concomitent cumentinerea si in anul 2010 a masurii de suspendare a primelor sitichetelor de masa si inghetarea salariilor.

CFR Marfa va disponibiliza in acest an 6.700 de angajatidintr-un total de 10.342 de salariati, cat vrea sa reduca statulanul acesta din industria feroviara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO