Eveniment

Neven Mates mai intarzie, prins cu treaba

12.02.2004, 00:00 16



Misiunea FMI condusa de negociatorul-sef Neven Mates si asteptata duminica la Bucuresti si-a amanat vizita cu o saptamana, potrivit ultimelor informatii.



Rezidentul Fondului in Romania, Graeme Justice, nu a dorit sa faca precizari privind motivele decalarii.



Partea romana primeste astfel un ragaz pentru a-si pregati mai bine temele de negociere.



"Asteptam o delegatie foarte importanta, care ar trebui sa ramana la Bucuresti pe o perioada de circa trei saptamani", a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu.



El spune ca noua scrisoare de intentie urmeaza sa stabileasca tinte clare privind continuarea procesului de privatizare atat in sectorul energetic, cat si din subordinea APAPS, asigurarea unei mai bune functionari a sectoarelor cu arierate, in principal minier si al cailor ferate, si, nu in ultimul rand, politica bugetar-fiscala, care trebuie sa prevada ancore foarte puternice pentru reducerea deficitului de cont curent si a inflatiei.



Cand va veni, delegatia Fondului ar trebui sa aiba trei obiective principale: negocierea cadrului pentru incheierea unui nou acord, de supraveghere a politicilor economice ale Romaniei, evaluarea situatiei macroeconomice conform prevederilor articolului IV din statutul FMI, precum si o analiza actualizata a gradului de performanta din acordul precedent, care ar trebui sa constituie baza de discutie pentru noul acord, pornind de la restantele inregistrate.



Tanasescu afirma ca acordul pe care guvernul intentioneaza sa-l incheie cu Fondul ar urma sa aiba o durata de circa un an, un an si ceva, respectiv pana la jumatatea anului 2005, adica si dupa ce se va fi incheiat mandatul cabinetului Nastase.



Masurile angajate de autoritati pentru reducerea deficitului de cont curent si continuarea restructurarii sectorului energetic si al transporturilor- reprezinta subiectele cele mai dure ale negocierilor.



Ultimele estimari pentru 2003 indica un deficit de cont curent de circa 6,1-6,2% din PIB, FMI considerand drept sustenabil un nivel de numai 5,3%. guvernul trebuie sa-si reinnoiasca in mod cat mai credibil promisiunile de a face, in sfarsit, privatizare in sectorul energetic. Angajarea de noi termene ferme in domeniu, pentru Petrom si companiile de distributie a gazelor si a energiei, continuarea restructurarilor in sectorul minier si al transporturilor, mentinerea unei politici monetare stranse, urmeaza sa figureze printre preconditiile fara indeplinirea carora boardul FMI nu va lua in discutie aprobarea unui acord de tip precautionary stand-by cu Romania. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO