Eveniment

Nici banii din transferuri nu mai sustin contul curent

Nici banii din transferuri nu mai sustin contul curent
23.06.2006, 20:12 11

Deficitul contului curent s-a apropiat de 2,5 miliarde de euro dupa numai patru luni din acest an, fiind mai mare cu peste 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea cu 150 mil. euro a intrarilor nete din transferuri, pana la 874 mil. euro, mareste presiunea deficitului comercial, care a ajuns in aprilie la 2,52 miliarde de euro.
Deteriorarea contului curent s-a accelerat in aprilie, deficitul ajungand la o crestere lunara de 59%, fata de 53,6% in martie.
Balanta comertului cu bunuri a inregistrat in patru luni un deficit mai mare cu 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 49% fata de luna martie 2006, ceea ce s-a reflectat automat in dinamica deficitului de cont curent.
Dintre toate capitolele contului curent, numai serviciile si transferurile curente vin sa contrabalanseze cat de cat deficitul comertului cu bunuri, insa soldul pozitiv inregistrat de balanta serviciilor s-a subtiat in aprilie comparativ cu martie, in timp ce intrarile nete din transferuri de la muncitorii romani din strainatate au continuat sa fie inferioare celor din primele patru luni ale anului 2005.
Din ianuarie pana in aprilie, BNR a contabilizat remiteri in valoare de 1,117 miliarde de euro, in scadere cu 72 de milioane de euro fata de acelasi interval al anului trecut. In acelasi timp, iesirile au urcat pana la 243 de milioane de euro, respectiv cu 78 de milioane de euro, ceea ce a accentuat implicit incetinirea cresterii soldului net pozitiv.
In aceste conditii, contul curent a fost vaduvit de 150 de milioane de euro comparativ cu anul trecut, intrarile nete inregistrate reprezentand doar 85% din cele acumulate in primele patru luni din 2005.
In acelasi timp, balanta de servicii turistice a trecut rapid de la un excedent de 3 milioane de euro la un deficit de un milion de euro, fiind de asteptat ca dezechilibrul sa se accentueze in perioada de vara din cauza crizei fara precedent cu care se confrunta turismul pe litoralul romanesc de la Marea Neagra.
O alta sursa de deficit extern o constituie serviciile de transport, care au acumulat un minus suplimentar de 24 de milioane de euro fata de nivelul inregistrat in martie 2006, ajungand la un sold net negativ de 90 de milioane de euro in numai patru luni.
Pe langa toate acestea, contul curent are de suferit din ce in ce mai mult din cauza balantei veniturilor, care a ajuns la sfarsitul lunii aprilie la un deficit de 842 de milioane de euro, cu aproape 6% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 33% mai mare decat in martie 2006.
Mai mult, accelerarea ritmului de crestere a deficitului de cont curent a facut ca acesta sa nu mai fie acoperit integral prin investitii straine directe, asa cum se intampla in martie. Astfel, conform datelor BNR, gradul de acoperire a scazut in aprilie la 91%, in conditiile in care investitiile au insumat 2,3 miliarde de euro, iar deficitul a ajuns la 2,48 miliarde.
Chiar si asa insa, acoperirea deficitului prin investitii ramane confortabila, perspectivele fiind pozitive avand in vedere intrarile asteptate din privatizari in a doua parte a anului.
Autoritatile au prognozat pentru 2006 reducerea ponderii deficitului de cont curent in PIB pana la 8,5%, de la 8,7% anul trecut. Valoarea deficitului este estimata sa creasca la circa 7,95 miliarde de euro, fata de 6,89 miliarde de euro in 2005. Previziunile FMI indica insa o crestere a deficitului extern pana la 9% din PIB.
In timp ce deficitul extern si-a accelerat cresterea, datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la 30 aprilie 2006 o scadere de 0,2% fata de sfarsitul lui 2005, inregistrand un sold de 24,5 mld. euro. Datoria externa publica si public garantata a insumat 10,97 mld. euro, reprezentand astfel 44,8% din datoria externa pe termen mediu si lung, in scadere usoara fata de nivelul de 45,9% consemnat la sfarsitul anului trecut. In schimb, datoria externa negarantata public a crescut la 12,69 miliarde din aprilie 2006, fiind cu 2,9%mai mare decat in 2005.
Scaderea datoriei externe totale a facut ca rata serviciului datoriei sa coboare la 16,7% fata de 18,2%in anul 2005. Pe de alta parte, gradul de acoperire a datoriei prin exporturi a urcat la 6,6 luni de import, fata de 6,4 luni de import la 31 decembrie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO