Eveniment

Noiembrie a fost a treia cea mai proastă lună din 2014 pentru exporturi: plus de numai 2,9%

Noiembrie a fost a treia cea mai proastă lună din 2014...

Autor: Ciprian Botea

12.01.2015, 00:06 258

Companiile locale au exportat bunuri de aproape 49 mld. euro în perioada ianuarie-noiembrie 2014, în creştere cu 6,5%, în timp ce importurile au crescut 6% şi au ajuns la 54 mld. euro, potrivit datelor publicate de Institutul Naţioanal de Statistică. Deficitul comercial a crescut uşor faţă de 2013, la 5,3 mld. euro.

Luna noiembrie a marcat o creştere cu numai 2,9% a volumului exporturilor, la 4,6 mld. euro. De exemplu, ritmul anual de creştere fusese de 12% în luna februarie. Noiembrie a fost a treia cea mai proastă lună de anul trecut pentru creşterea expor­turilor, după august (0,9%) şi aprilie (2,2%).

„Evolutia fluxurilor comerciale internaţionale a fost influenţată anul trecut de factori precum dinamica cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi alte bunuri, exportul record de energie, efectul de substituţie manifestat în Europa prin preferinţa consumatorilor pentru bunuri şi servicii mai ieftine din estul continentului, stabi­li­tatea producţiei agricole sau evoluţiile din piaţa va­lutară“, scriu analiştii Băncii Transilvania într-un raport semnat de Andrei Rădulescu, senior economis al băncii. Ca volum total, maximul lunar a fost atins în septembrie şi octombrie, respectiv 4,9 mld. euro. De cealaltă parte, importurile au avut un maxim de 5,5 mld. euro în octombrie, dar ca ritm de creştere maximul a fost atins tot în februarie – 14%. Ex­por­turile şi importurile au consemnat un moment de creştere mai puternică şi în septembrie (cu un ritm de peste 10%).

Analiştii BT estimează un ritm anual de creştere de aproape 7% a exporturilor şi de circa 8% a importurilor în perioada 2015-2017, ceea ce ar însemna o accelerare faţă de anul trecut. „Acest sce­na­riu are la bază redinamizarea fluxurilor investi-ţionale productive, atât pentru satisfacerea poten­ţialului de consum intern, dar şi pentru ameliorarea potenţialului de export.“

Anterior publicării datelor pe noiembrie, unele estimări indicau un nivel al exporturilor pentru întreg anul 2014 de 54 mld. euro, nivel care s-ar putea dovedi optimist în condiţiile actuale. De exemplu, exporturile s-au situat sub 4 mld. euro în decembrie 2013.

La nivelul primelor 11 luni de anul trecut, exporturile către alte ţări ale Uniunii Europene s-au ridicat la 35 mld. euro, iar importurile din aceste ţări au depăşit 40 mld. euro. Maşinile şi echipamentele de transport au reprezentat 42% din exporturile totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO