Eveniment

Noile conditii de calatorie in strainatate au blocat vamile

02.08.2005, 20:05 30

In Europa e vremea concediilor, iar numerosii romanii care muncesc in strainatate vin sa-si petreaca zilele libere in tara. Numarul celor care intra in tara s-a triplat in ultimele 24 de ore, lucru care, alaturi de intrarea in vigoare a unor noi prevederi privind conditiile de calatorie, a provocat aglomeratii fara precedent in vami.

Vama Nadlac a fost ieri noapte ca un furnicar, in timp ce mii de masini au asteptat pe sensul de intrare in tara. Romanii puteau fi recunoscuti imediat dupa masinile pline cu cadouri.

"Drumul, pana acum, bun, cu mici cozi in trafic, aici ne-am impotmolit. In Vrancea, de unde suntem, au fost inundatii si am adus cate ceva", a spus un roman care venea din Italia.

"Am plecat ieri dupa masa la ora 3, ora Italiei, si am ajuns dimineata la 3 in Viena. Imi vad familia, nepotii, fii", spunea un altul.

Din cauza miilor de masini care asteptau si luni dimineata pe teritoriul Ungariei pentru a intra in Romania, politistii de frontiera de la Nadlac au fost nevoiti sa suplimenteze numarul de benzi de intrare, folosind si benzile de iesire din tara.

"Chiar si in conditiile in care folosim zece benzi de intrare in tara, timpii de asteptare sunt mari, de pana la doua ore. Daca turistii vor continua sa aleaga doar Nadlac pentru a veni in Romania, situatia nu se va imbunatati nici in urmatoarele zile", a declarat Robert Iudt, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.

Traficul rutier prin vama Nadlac s-a desfasurat cu mare dificultate din cauza aglomeratiei determinate de romanii care lucreaza in strainatate si care se intorc in tara pentru a-si petrece concediile. Politistii de frontiera au luat masuri speciale. Au fost amenajate benzi suplimentare, iar prioritate au avut masinile cu copii si oameni in varsta.

E drept ca occidentalii isi iau vacanta in luna august, dar multi dintre ei n-au mai asteptat pana luni. Asa au facut si foarte multi romani care lucreaza afara si au inceput sa vina in tara in concediu inca de duminica. Autoritatile de frontiera estimeaza ca traficul este de cinci ori mai mare decat in zilele obisnuite si recomanda turistilor care vin in Romania prin judetul Arad sa foloseasca si vamile Turnu si Varsand, care nu sunt aglomerate.

In fiecare an, la inceputul lunii august, cand incepe perioada concediilor in majoritatea tarilor europene, zeci de mii de romani se intorc in tara pentru a fi alaturi de familii, astfel ca traficul in vami creste considerabil. Pentru a evita blocajele, numarul politistilor de frontiera si al vamesilor a fost suplimentat in vamile aradene.

Vamesii spun ca in urmatoarele zile toate punctele de frontiera din vestul tarii vor fi din ce in ce mai aglomerate.



Peste doua sute de romani au ramas fara pasapoarte la Nadlac

Peste 200 de romani care s-au intors in tara, in noaptea de duminica spre luni, au ramas fara pasapoarte, fiindu-le retinute de catre autoritati, o data cu intrarea in vigoare, de la 1 august, a unor sanctiuni privind nerespectarea conditiilor de calatorie in spatiul Schengen.

Conform noilor reglementari, de la 1 august, romanii care au depasit termenul legal de sedere in Spatiul Schengen cu viza turistica de 90 de zile vor ramane fara pasaport, masura care i-a surprins pe turistii ce au incalcat aceasta regula si care credeau ca vor primi doar interdictii privind calatoria in tarile Schengen.

"Celor prinsi cu nereguli le-a fost retinut pasaportul si au primit o dovada eliberata de Politia de frontiera, iar oamenii sunt obligati sa se prezinte la Serviciile de evidenta a populatiei pentru a justifica depasirea termenului legal de 90 de zile", a declarat Robert Iudt, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.

Persoanele care au ramas fara pasapoarte risca o suspendare a actului de calatorie cuprinsa intre unu si cinci ani, masura care va fi dispusa de Serviciile judetene de pasapoarte.

Cetatenilor romani care depasesc termenul legal de sedere li se va suspenda dreptul de folosinta al pasaportului indiferent de tara in care au calatorit, a informat ieri Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

IGPR precizeaza ca, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului numarul 28/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative, masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului poate fi luata si impotriva persoanei care a savarsit in strainatate fapta de cersetorie, constatata potrivit legii, impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state, precum si impotriva cetatenilor romani care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit.

Noile modificari prevad ca atunci cand politistii de frontiera vor constata ca un cetatean roman care se intoarce in tara a depasit termenul legal de sedere in statele unde a calatorit, indiferent daca au avut nevoie sau nu de viza de intrare, vor ridica documentul de calatorie si vor elibera un document doveditor in acest sens.

Totodata, persoanei careia i se va retine pasaportul i se va intocmi un act de constatare - talon, in care vor fi precizate, daca este cazul, inscrisuri justificative ale depasirii termenului de sedere, talonul fiind trimis, alaturi de pasaport, serviciului comunitar de pasapoarte emitent, institutie competenta sa stabileasca si sa dispuna masura de suspendare a dreptului de folosinta al pasaportului, pe o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani.

transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO