Eveniment

Norme in lucru la un Cod de procedura fiscala in dezbatere parlamentara

25.02.2004, 00:00 15



Fiscul nu are de gand sa restituie contribuabililor bani cash in contul unor sume platite in plus decat dupa ce incearca compensarea cu alte eventuale obligatii neachitate, chiar cu cele care au termene de plata viitoare, potrivit proiectului normelor de aplicare a Codului de procedura fiscala.



Restituirea se face insa fara conditii in cazul in care plata s-a facut eronat la alt organ fiscal decat cel in drept sa incaseze banii respectivi.



Compensarea intervine atunci cand contribuabilul solicita restituirea unei sume platite in plus, restituirea sumelor reprezentand accize sau TVA de rambursat, si acesta are in obligatii restante la bugetul de stat, fondul de risc pentru garantii de stat pentru imprumuturi externe, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor pentru somaj.



Normele prevad ca rambursarile legate de TVA si accize se vor face pe baza unor reglementari speciale. Ministerul finantelor continua sa intarzie publicarea ordinului promis privind mecanismul rambursarilor de TVA, in conditiile in care forma facuta publica recent a fost criticata de reprezentanti ai investitorilor straini - cei mai vehementi contestatari ai practicilor Finantelor in domeniu.



Cu exceptia sumelor provenite din impozitul pe venit, Codul de procedura recunoaste dreptul la dobanda al contribuabilului care are de primit de la buget sume platite in plus.



Restituirea banilor trebuie facuta in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii contribuabilului la organele competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.



Cand are de luat bani, Fiscul nu umbla cu jumatati de masura, asa inaat, in cazul unei obligatii cu termenul de plata scadent la 25 martie, de exemplu, daca suma este achitata intre 1 aprilie si 30 aprilie, percepe penalitatea de intarziere corespunzatoare unei luni, iar daca este achitata in perioada 1 mai - 31 mai, se datoreaza penalitatea corespunzatoare pentru doua luni.



Normele metodologice insista asupra faptului ca nedecontarea de catre banci a sumelor platite de un contribuabil catre buget in termen de 3 zile lucratoare de la data debitarii contului, nu inseamna ca platitorul nu poate fi obligat sa plateasca dobanzi si penalitati, daca intarzierea decontarii a dus la depasirea termenului legal de plata.



In situatia in care impozitul pe profit declarat pe baza situatiei financiare anuale este mai mic decat cel stabilit prin declaratiile lunare sau trimestriale, normele arata ca penalitatile de intarziere vor fi recalculate incepand cu data de 1 februarie a anului urmator celui de impunere, pe baza datelor din declaratia annuala.



Codul de procedura fiscala stabileste ca, "la cererea temeinic justificata a contribuabililor", organul fiscal poate acorda inlesniri la plata pentru obligatiile restante, atat inaintea inceperii executarii silite, cat si in timpul efectuarii acesteia. Proiectul normelor metodologice nu cuprinde insa, deocamdata, nici o precizare la acest capitol.



Codul de procedura fiscala a fost aprobat de guvern prin ordonanta de urgenta, in decembrie 2003, astfel incat sa poata intra in vigoare la inceputul acestui an. Documentul urmeaza insa a suferi modificari pe parcursul dezbaterii parlamentare, aflandu-se, deocamdata, de-abia in discutia comisiei de buget-finante din Senat.



Cu toate acestea, nevoile de precizari din partea pietei au determinat ministerul finantelor sa pregateasca un proiect de norme metodologice care se refera insa la forma aprobata de guvern a Codului si care ar urma sa sufere modificari in functie de rezultatul dezbaterii parlamentare. Proiectul de norme a fost discutat in comisia de dialog social de pe langa ministerul finantelor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO