Eveniment

Nota de plata a taxei fast-food: Preturile sar cu 20% si 35.000 de oameni raman fara job

01.02.2010, 23:14 39

Aplicarea taxei pe produsele fast-food va determina o cresterede 20 - 30% la mai multe categorii de produse alimentare, va tragein jos vanzarile producatorilor locali si va accentua crestereaimporturilor, sustine Sorin Minea, presedintele FederatieiPatronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta.

"O parte dintre firme (care opereaza in industria alimentara -n.r.) vor introduce aceasta idee in planul de afaceri (crestereapreturilor - n.r.) din acest an si se va crea o crestereartificiala a preturilor", spune Sorin Minea. El a adaugat catinand cont de faptul ca industria alimentara a avut o cifra deafaceri de aproximativ 10,5 mld. euro in 2009, Ministerul Sanatatiidoreste sa stranga aproximativ 10% din veniturile industriei prinintermediul acestei taxe, respectiv 1 mld. euro.

"Daca scadem din cifra de afaceri a industriei alimentarevinurile, berea si apele minerale si adaugam impozitele, ne ramanaproximativ 8 miliarde de euro, ceea ce ar insemna ca aceasta taxava determina o crestere a preturilor de 25%-30%, in functie dealimente. O crestere a preturilor va atinge indirect si salariileangajatilor".

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din IndustriaAlimentara, a declarat ca o scadere a vanzarilor antrenata de ocrestere de cel putin 20% a preturilor ar putea determinadisponibilizarea a circa 20% dintre angajatii industrieialimentare.

"Din cei 180.000-190.000 de salariati ai industriei alimentare,20% ar putea intra in somaj anul acesta, adica 35.000 - 36.000 desalariati, ca urmare a aplicarii acestei taxe", a declarat Frumosu.El a completat ca in 2009 disponibilizarile din industriaalimentara au trecut de 6%.

Reprezentantii Romalimenta sustin ca pana in prezent a avut locdoar o intalnire cu reprezentantii ministerului, la care nu aparticipat insa si Adrian Streinu Cercel, secretar de stat inMinisterul Sanatatii si initiatorul proiectului legislativ detaxare a produselor fast-food.

"Suntem doriti ca parteneri de discutii doar pe site-ulinstitutiei. Acum parerile sunt impartite in minister asupraacestei taxe deoarece se cauta inventarea unor criterii. Noi, caspecialisti, habar nu avem care sunt produsele care vor fi taxateprin intermediul acestei legi", sustine Minea.

In replica, serviciul de presa al Ministerului Sanatatii sustineca cifrele si procentele avansate de reprezentantii patronatelordin industria alimentara ca urmare a aplicarii taxei pe fast-foodnu au baza de calcul. In plus, MS ii invita pe acestia la odezbatere publica saptamana aceasta. "Pana in prezent, MinisterulSanatatii nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandatecare ar putea fi taxate si nici cuantumul de contributii, deasemenea nu au fost avansate cifre pe baza carora ar putea ficalculate majorari de preturi la alimente sau disponibilizari depersonal".

Taxa pe produsele fast-food propusa de Ministerul Sanatatii (MS)ar putea aduce primele venituri in contul institutiei de la 1martie 2010, conform proiectului lansat in dezbatere publica. Inceea ce priveste modul in care ar putea fi aplicata aceasta taxa,in proiectul MS se precizeaza numai ca vor contribui "persoanelejuridice care produc, importa sau prepara alimente cu continutcrescut de sare, grasimi, zahar cu aditivi alimentari". Cuantumulcontributiei va fi stabilit prin negocieri intre minister sicompanii.

Ce alimente ar putea fi taxate

  • Produsele tip fast-food (continut ridicat de grasimi sisare)
  • Produsele tip patiserie-cofetarie (continut ridicat de grasimisi zahar)
  • Snack-urile, chips-urile (continut ridicat de grasimi sisare)
  • Branzeturile, smantana, laptele, untul (continut ridicat degrasimi)
  • Toate produsele din industria carnii (continut ridicat degrasimi si sare)
  • Compoturi, dulceturi, miere, fructe (continut ridicat dezahar)
  • Bauturile racoritoare (continut ridicat de zahar)
  • O parte dintre apele minerale (continut ridicat de saruriminerale)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO