Eveniment

Notarii ar reduce onorariile, dar trebuie să aprobe ministerul

22.06.2010, 23:13 28

Notarii publici, una dintre categoriile profesionale cele maicontestate deoarece practică onorarii comparabile cu cele dinstatele Uniunii Europene, deşi veniturile medii ale populaţiei suntde câteva ori mai mici, spun că intenţionează să reducă onorariilepracticate pentru o serie de servicii prestate, dar au nevoie deaprobarea Ministerului de Justiţie pentru acest demers.

Notarii pot ajunge la venituri lunare cuprinse între 5.000 şi20.000 de euro, dar nu precizează cu cât ar putea reduce onorariileprestate.

O primă măsură în acest sens a fost luată în cadrul programuluiPrima casă, unde onorariile au fost reduse cu 30% faţă detranzacţiile imobiliare obişnuite, astfel că pentru legalizareaunui contract de vânzare-cumpărare a unei locuinţe prin programulde sprijin guvernamental, cu un preţ de aproximativ 50.000 de euro,onorariul notarial se ridică la circa 2.160 de lei (500 de euro),cu TVA inclusă, potrivit reprezentanţilor Uniunii Naţionale aNotarilor Publici (UNNPR).

"Congresul notarilor publici a hotărât în unanimitate săcontinue politica de măsuri sociale iniţiate prin diminuareaonorariilor pentru programul Prima casă, hotărând reducereatarifelor de onorarii ale notarilor publici şi pentru alte acte şiproceduri notariale, în scopul susţinerii cetăţenilor ale cărorvenituri s-au diminuat odată cu acutizarea crizeieconomico-financiare", spun reprezentanţii UNNPR.

Notarii vor înainta Ministerului de Justiţie o serie depropuneri privind reducerile de onorarii, care ar putea fidiferenţiate în funcţie de serviciile prestate.

"Procedura pe care o urmărim de reducere a onorariilor nu estedeterminată de un procent fix. Am luat această decizie pentru aveni în sprijinul persoanelor cu venituri mici şi mijlocii, astfelcă intenţionăm să reducem onorariile pentru acte legate demoşteniri, testamente, partaje sau ipoteci. Nu putem deocamdatăspune cum vor fi operate aceste reduceri de onorarii", a declaratLaura Badiu, purtător de cuvânt al UNNPR. Badiu a precizat căaceasta este procedura, respectiv trimiterea unor propuneri caretrebuie aprobate de către Ministerul de Justiţie, altfel scădereaonorariilor nefiind posibilă. Notarii publici, alături de avocaţi,fac parte din profesiile liberale cel mai bine plătite în România,cei cu un portofoliu solid de clienţi, format din companii activeîn zona fuziunilor şi achiziţiilor, putând ajunge la încasărianuale de peste un milion de euro. Unul dintre cele mai marivenituri anuale înregistrate de un notar a fost realizat în 2007,poate cel mai bun an al pieţei imobiliare locale, când un notar aîncasat 2,23 milioane de euro.

Pe fondul scăderii numărului de tranzacţii, încasările notarilors-au mai "subţiat", dar rămân cu mult peste media veniturilor peeconomie, în condiţiile în care numărul lor este reglementat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO