Eveniment

Noua lege antifumat elimina de fapt spatiile pentru nefumatori

Noua lege antifumat elimina de fapt spatiile pentru nefumatori

Catalin Mahu, La Mama: Legea nu descurajeaza fumatul

06.01.2009, 20:15 860

Legea privind fumatul in locurile publice inchise, intrata in vigoare de la 1 ianuarie, va conduce la cresterea numarului de locatii exclusiv destinate fumatorilor si nicidecum nu va diminua consumul de tutun asa cum estimau autoritatile, spun operatorii de baruri si cafenele.

Pana acum legea prevedea ca barurile si restaurantele sa aiba amenajate spatii speciale pentru nefumatori, fara sa impuna o anumita dimensiune si pozitie. In urma modificarilor facute la legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, de la 1 ianuarie fumatul este permis in aceste locatii doar in jumatate din suprafata utila si doar daca aceasta este izolata complet de restul spatiului public.
O poarta de scapare o au insa restaurantele sau cafenelele cu suprafete sub 100 de metri patrati unde "proprietarii pot opta daca localul este destinat fumatorilor sau nefumatorilor". In cele mai multe cazuri optiunea este aceeasi: patronii localurilor aleg zonele de fumatori pentru a nu repeta greselile facute de francezi, de exemplu, care au fost nevoiti sa inchida peste 50% din cafenele din cauza traficului scazut de clienti, in parte si pentru ca au interzis fumatul.
"Legea nu descurajeaza fumatul. Impartirea restaurantelor intre fumatori si nefumatori, a spatiilor in interiorul restaurantelor nu face decat sa lase loc la interpretari si creeaza o mare inegalitate intre detinatorii de restaurante, cafenele sau baruri. Clientul roman de restaurant este in mare parte fumator si el va sanctiona restaurantele corecte, care vor dori sa respecte legea, atat timp cat va gasi restaurante in care legea nu este respectata sau poate fuma", a declarat pentru ZF Catalin Mahu, administratorul restaurantelor La Mama si al cafenelelor Cafepedia.
Potrivit estimarilor facute anul trecut de fostul ministru al sanatatii Eugen Nicolaescu, care este si initiatorul legii, in Romania sunt peste 5 milioane de fumatori.
Administratorul lantului Turabo CafŽ, Tudor Dragomir Niculescu, spune ca multe din cafenelele sale se incadreaza la sub 100 de metri patrati, asa ca le va declara de fumatori. "Oamenii vin la cafenea pentru a socializa in fata unei cesti de cafea si la o tigara, iar eu am libertatea sa decide. La fel, cineva poate deschide langa mine o alta cafenea care sa se adreseze nefumatorilor, iar oamenii pot alege", spune el.
Dragos Petrescu, proprietarul restaurantelor CityGrill, Buongiorno, Caru' cu Bere si al cafenelelor City CafŽ, spune ca unitatile sale sunt deja prevazute cu sisteme de ventilatie si ca va separa complet zonele de nefumatori, dar ca unitatile mici vor fi declarate cu siguranta "pentru fumatori". Asta inseamna ca din ce in ce mai multe cafenele, dar si restaurante mici vor alege varianta care sa le sustina vanzarile, mai ales ca o interzicere a fumatului ar putea diminua businessurile companiilor de profil cu pana la 30%, dupa cum afirma jucatorii din industrie. Sunt si restaurante care nu vor profita de "exceptia" facuta de autoritati. Conducerea lantului de tip fast-food Gregory's a hotarat sa interzica fumatul in interiorul restaurantelor, chiar daca in multe dintre locatiile sale isi poate alege daca sa se fumeze sau nu.
"Cand am preluat conducerea Gregory's (in urma cu aproximativ un an - n.red.) nu se fuma in doua dintre restaurantele nostre si nu se simtea diferenta in vanzari. Poate ne vom confrunta cu o micsorare in locatia din Gara de Nord, care se intinde pe o suprafata mai mare, de 250 de metri patrati, dar nu vom face modificari. Este un loc unde se mananca, de aceea mi se pare normal sa interzicem fumatul", spune Cora Stolz, care administreaza noua restaurante Gregory's.
Initial, in proiectul de act normative nu a fost prevazuta nicio exceptie de la regula, insa "in urma unor dezbateri publice intense ale acestui poroiect, dezbateri cerute de societatea civila, s-a luat decizia de a introduce in prima faza aceasta exceptie pentru localurile cu suprafete mai mici de 100 de metri patrati", au explicat oficialii Ministerului Sanatatii.
Ei au mentionat ca este avuta in vedere pe termen mediu promovarea de restrictii din ce in ce mai severe privind fumatul in spatiile publice inchise, pana la interzicerea completa.
Potrivit Ministerului Sanatatii, UE lasa la latitudinea fiecarei tari sa isi realizeze propria politica in ceea ce priveste fumatul in spatiile publice, iar un cuvant puternic de spus il au si firmele de tutun sau restaurantele.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO