Eveniment

Noul ministru al economiei acceptă reducerea participaţiei statului la EnergoNuclear

Noul ministru al economiei acceptă reducerea participaţiei statului la EnergoNuclear

Autor: Ovidiu Bărbulescu

13.12.2010, 23:47 32

Guvernul l-a mandatat pe ministrul economiei Ion Ariton săînceapă negocierile cu ceilalţi acţionari pentru reducereaparticipaţiei statului, în prezent de 51%, la compania mixtăEnergoNuclear, care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 lacentrala de la Cernavodă.

Mandatul a fost acordat printr-un memorandum aprobat în şedinţăde guvern.

"Am mandat de la Guvern să începem negocierile", a declaratministrul economiei Ion Ariton.

Societatea mixtă EnergoNuclear, constituită pentru construireacelor două reactoare, este controlată în proporţie de 51% de stat,prin Nuclearelectrica.

Ceilalţi acţionari ai EnergoNuclear sunt RWE (Germania), Enel(Italia) şi GDF SUEZ (Franţa), fiecare având câte 9,15% dintitluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola (Spania)deţin câte 6,2% din acţiuni. CEZ (Cehia), care deţine 9,15% dinacţiuni, a anunţat recent că renunţă la proiect, astfel căparticipaţia sa ar urma să fie împărţită celorlalţi parteneri.

Mai mulţi oficiali ai Guvernului român au afirmat, în ultimeleluni, că participaţia statului la EnergoNuclear va fi diminuată,fără să ofere informaţii precise privind nivelul la care ar urma săfie redusă cota deţinută prin intermediul Nuclearelectrica.

În luna august, fostul ministru al economiei Adriean Videanu afost mandatat de Guvern să accepte reducerea participaţiei doar încazul unor oferte "extrem de competitive", au declarat atunci surseguvernamentale.

Acordul investitorilor implicaţi în proiectul de 4 miliarde europrivind construcţia reactoarelor nucelare 3 şi 4 la centrala de laCernavodă a fost prelungit de la 25 septembrie, când expira, pânăla 31 decembrie.

Acest acord, semnat în noiembrie 2008 şi aprobat printr-ohotărâre de guvern, prevede ca societăţile implicate să perfectezearanjamentele comerciale privind construirea, exploatarea pe termenlung şi modalităţile de finanţare a celor două reactoare nucleare,condiţionat de obţinerea avizelor din partea Comisiei Europene(CE).

Avizul CE a fost transmis EnergoNuclear la începutul acesteisăptămâni.

Construirea celor două unităţi nucleare care vor cumulaaproximativ 1.400 MW va dubla puterea instalată în centrala de laCernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica. Cele douăreactoare aflate în funcţiune asigură aproximativ 20% din producţiade electricitate la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO