Eveniment

Noul ministru al energiei renunţă la consultanţii străini pentru strategia energetică

Răzvan Nicolescu, noul ministru delegat pentru energie

Răzvan Nicolescu, noul ministru delegat pentru energie

Autor: Radu Bostan

13.03.2014, 00:05 177
Noul ministru delegat pentru energie Răzvan Nicolescu a renunţat la ideea predecesorului său Constantin Niţă de a angaja o firmă străină de consultanţă care să elaboreze strategia energetică naţională şi a lansat o consultare publică asupra direcţiilor viitoare ale unui sector cu puternice implicaţii în economie.

Fostul ministru Constantin Niţă a anunţat, anul trecut, că va organiza o licitaţie publică pentru selectarea unei firme de consultanţă care să elaboreze noua strategie energetică, document care ar fi trebuit să înlocuiască strategia actuală, lansată înaintea crizei economice. Planul nu s-a mai concretizat, iar sub noua conducere Departamentul pentru Energie a decis să consulte direct jucătorii din piaţă, dar şi reprezentanţii mediului academic, societăţii civile şi autorităţilor privind elementele principale ale viitoarei strategii. „În conformitate cu programul de guvernare, Departamentul pentru Energie îşi propune să accelereze procesul de elaborare a strategiei energetice a României, astfel încât aplicabilitatea noii strategii să aibă loc în intervalul 2014- 2035“, precizează reprezentanţii instituţiei. Răspunsurile sunt aşteptate până la 4 aprilie 2014.

Cele zece întrebări din chestionar privesc, între altele, rolul pe care statul ar trebui să îl joace în sectorul energetic, obiectivele externe ale politicii energetice a României şi măsurile prin care s-ar putea atrage investiţii în sectorul energetic.

Reprezentanţii Departamentului pentru Energie mai invită specialiştii şi actorii din piaţă să emită aprecieri cu privire la evoluţia cererii de energie electrică, gaze naturale şi carburanţi în perioada 2014-2035.

Strategia energetică precedentă prognoza o creştere anuală a consumului de energie de 1% în cazul „nefavorabil“, cât şi menţinerea unui nivel constant al cererii de gaze naturale la circa 18 miliarde de metri cubi. Estimările au fost însă date peste cap de criza economică, cu rezultatul că din anul 2012 consumul de electricitate şi gaze naturale se află pe o linie descendentă.

În contextul în care marii consumatori industriali de energie susţin că au devenit necompetitivi din cauza costurilor mari ale electricităţii şi gazelor naturale, Departamentul pentru Energie întreabă şi cum ar putea sectorul energetic să contribuie la reindustrializarea României.

În acelaşi timp, specialiştii sunt întrebaţi cum ar putea politica energetică a României să fie orientată către un consum mai eficient de energie. România se află pe unul dintre ultimele locuri din Europa la capitolul eficienţă energetică.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO