Eveniment

„Nu vad alt motor de crestere pentru Romania in afara fondurilor europene”

„Nu vad alt motor de crestere pentru Romania in afara fondurilor europene”
21.02.2010, 23:16 30

"Fondurile europene reprezinta singurul instrument care poateduce la o reducere a cheltuielilor publice. Daca nu atragem acesteresurse, vom avea cativa ani buni de stagnare, pentru ca nu vad unalt motor de crestere pentru Romania", a spus Daianu la uneveniment organizat de clubul Ivy and Excellence in Romania, carereuneste 50 de membri, absolventi ai unor scoli de prestigiu precumHarvard, Yale, Princeton, MIT, Oxford sau INSEAD, dar si oameni deafaceri romani. Daianu, care a absolvit in 1994 un program laHarvard, a mai precizat ca este posibil ca Romania sa aiba ocrestere economica mai mare decat alte tari, daca va avea politicicorecte de iesire din criza.

"Daca fondurile europene ar fi folosite cu mai multaintelepciune, ele ar putea sa aduca o crestere de pana la 4- 5% aPIB".

El a dat exemplul Spaniei, care si-a consolidat infrastructurautilizand fondurile europene, in timp ce Grecia a construit unaeroport pe bani europeni. De asemenea, pentru a putea reveni pecrestere, ar trebui sa se faca mai multe economii interne, pentruca speranta de a avea crestere economica in linie cu celelaltestate din regiune nu reprezinta o solutie viabila pentru iesireadin criza. "Mi-e greu sa cred ca economia Romaniei va avea ocrestere de doua cifre in urmatorii ani. Guvernul ar trebui sagaseasca un mecanism prin care sa stimuleze economiile masive."

Populatia va obtine din ce in ce mai greu imprumuturifinanciare, pentru ca bancherii vor impune si mai multe restrictiila acordarea de credite.

"Statele din Europa Centrala si de Est nu trec printr-orecesiune obisnuita, ci printr-o criza financiara adanca, mult maidureroasa, ale carei consecinte se vor vedea timp de mai multiani", a explicat Daianu. O crestere economica de 5, 6 sau 7% pentrustatele din Europa Centrala si de Est reprezinta o prognoza destulde nerealista la iesirea din criza. Realista ar fi o crestere de 3sau 4%.

Sunt bonusurile imorale? Greu de spus.

In opinia lui Daianu, salariile nu prea mai au de ce sa creascain urmatoarea perioada, pentru ca firmele se afla in continuareintr-un proces de control al costurilor sau chiar al reducerilor decosturi. Totusi, exista venituri care ar putea sa creasca, indomeniul restructurarilor, al recuperarilor de creante sau insolutionarea litigiilor.

"Sunt cateva banci in Romania care care au acordat bonusuri. Darexista o diferenta neta fata de modul in care se acordau bonusuriin perioada premergatoare crizei, cand aproape ca nu era directorpe functie executiva care sa nu beneficieze de aceste stimulente",a explicat Daianu. In prezent, acordarea de bonusuri se face foarteselectiv, in functie de performanta, iar performanta unui executivse poate traduce prin eficienta implementarii unei strategii dereducere a costurilor sau a numarului de angajati.

"Este imoral sa incerci sa motivezi oamenii prin bonusuri? Estegreu de spus. Imoralitatea intervine in cazul bancilor care aubeneficiat de subventii de la stat pentru a supravietui si audistribuit o parte din profiturile necuvenite angajatilor", aconchis fostul ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO