Eveniment

Numărul de şomeri a scăzut uşor în iulie, după ce Statistica şi-a reajustat datele

Numărul de şomeri a scăzut uşor în iulie, după ce...

Autor: Adelina Mihai

01.09.2013, 20:45 233

Rata şomajului a ajuns în luna iulie la 7,5%, la acelaşi nivel cu cel din iulie, însă numărul de şomeri a scăzut cu 7.000 de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Indicatorul şomajului a fost în ultimele săptămâni şi miza unor dispute politice, după ce preşedintele Traian Băsescu se arăta îngrijorat de faptul că rata şomajului va ajunge la 8%, după ce datele provizorii indicau un nivel de 7,6% al ratei şomajului în iunie. În replică, premierul Victor Ponta a spus că evoluţia şomajului nu a fost influenţată de politica bugetară privind investiţiile sau creşterea salariului minim, pentru că numărul de salariaţi a crescut în aceeaşi perioadă.

Datele Statisticii, calculate după metodologia Biroului Internaţional al Muncii (folosită şi la nivel european), arată că numărul şomerilor BIM (cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani) a ajuns în iulie la 739.000 de persoane (în scădere cu 7.000 faţă de luna precedentă, dar în creştere cu 38.000 faţă de perioada similară din 2012).

Datele pe iulie reprezintă rata şoma­jului provizorie şi care va fi reajustată în noiembrie. Pentru luna iunie, rata provizorie era de 7,6%, însă în urma revizuirii din august s-a constatat o rată a şomajului mai mică, de 7,5%.

La nivelul statelor membre ale UE rata şomajului era de 11% în iulie (nivel similar cu cel înregistrat în iunie, dar mai mare cu 0,5% faţă de iulie 2012).

În România există două rate ale şomajului, care înregistrreză, de regulă, o diferenţă de 2 – 3 puncte procentuale (adică între 200.000  şi 300.000 de şomeri). Rata şomajului BIM, calculată de INS, este mai mare decât cea calculată de Ministerul Muncii (care numără doar şomerii înregistraţi la agenţiile de ocupare).  INS calculează şomajul pe baza datelor culese din anchetele făcute în gospodării şi include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 2.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO