Eveniment

Numarul de someri cu studii superioare, in crestere

11.12.2003, 00:00 12



Luna octombrie a fost marcata de o crestere a ratei somajului la nivel national, dar si o majorare a numarului de someri cu studii superioare. Astfel, la finele lui octombrie erau inregistrati circa 26.000 de someri cu studii superioare, cu 11,3% mai multi decat in luna anterioara.



In aceste conditii, ponderea somerilor absolventi de facultate in totalul somerilor a crescut de la 3,9% in septembrie, la 4,2% in octombrie. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) explica aceast evolutie prin faptul ca pe piata muncii si-a facut intrarea o noua serie de absolventi de studii superioare care se afla in cautarea unui loc de munca. Distributia somerilor pe niveluri de instruire arata ca, din numarul total al somerilor inregistrati la finele lui octombrie, 74,7% sunt persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, 21,1% sunt persoane cu nivel de instruire liceal si post-liceal.



La nivel national, rata somajului fost de 7,0%, in crestere cu 0,3% fata de luna anterioara. "Rata somajului la 31 octombrie 2003 a fost calculata, pentru prima data in acest an, luand in considerare populatia activa civila la 1 ianuarie 2003, comunicata de Institutul National de Statistica, aceasta fiind mai mica cu 299.800 persoane fata de cea de la 1 ianuarie 2002, utilizata in calcul pana in prezent", spune ANOFM.



Cresterea fata de luna septembrie, de 0,3 puncte procentuale, s-a reflectat si la nivelul cifrelor absolute. Astfel, numarul total de someri corespunzator lunii octombrie, de 634.740 persoane, a crescut cu 25.920 persoane fata de septembrie, iar rata somajului se inscrie pe un trend ascendent dupa sapte luni de scadere.



Rata somajului feminin a fost de 6,4%, iar cea a somajului masculin a fost de 7,5%, ambele inregistrand o crestere importanta comparativ cu nivelurile lunii septembrie.



La nivel teritorial, in octombrie, in majoritatea judetelor tarii numarul de someri si rata somajului au inregistrat cresteri fata de lunile precedente, cele mai semnificative inregistrandu-se in judetele: Vaslui (+2,9%), Caras-Severin (+2,0%), Dolj (+1,5%), Buzau (+1,4%), Ialomita (+1,3%), Gorj (+1,3%).



Reduceri ale nivelului ratei somajului, fata de septembrie, nu au fost semnalate decat izolat, in cateva judete: Arad (-0,5 puncte procentuale) si Cluj (-0,3 puncte procentuale).



Nivelul de maxim al ratei somajului a fost atins in judetul Vaslui (12,6%), iar cel de minim, in judetul Bihor (2,4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO