Eveniment

Numărul doi în NATO dă asigurări: Nu anticipăm riscuri la adresa ţărilor aliate. Acest conflict va mai dura

Numărul doi în NATO dă asigurări:  Nu anticipăm...

Autor: Cosmin Pirv

18.03.2022, 12:52 406

Nu anticipăm riscuri la adresa ţărilor aliate, dar semnalele sunt că Federaţia Rusă va continua acest asalt pe trei direcţii strategice, în jurul Kievului, în est şi în sud, a declarat vineri Mircea Georna, secretarul general adjunct al NATO.

„Nu anticipăm riscuri la adresa ţărilor aliate. Federaţia Rusă are astăzi în Ucraina blocate 75% din totalul forţelor sale militare şi nu anticipăm, inclusiv din acest punct de vedere, riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. Suntem foarte preocupaţi de faptul că, în pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt că Federaţia Rusă va continua acest asalt pe trei direcţii strategice, în jurul Kievului, în est şi în sud, şi din păcate anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime, amplificând victimele civile, adevărate acte de război, şi suntem evident în deplin acord cu Curtea Penală Internaţională care a declanşat o anchetă cu privire la crime de război efectuate de către Federaţia Rusă”, a declarat Mircea Geoană.

Întrebat dacă NATO ar putea introduce o interdicţie de zbor deasupra Ucrainei, secretarul general adjunct al NATO a spus: „Săptămâna viitoare vom avea un summit al liderilor NATO, preşedintele Biden, premierul Trudeau şi liderii europeni se vor întâlni la sediul NATO şi vom discuta şi vom deceide probabil continuarea acordării de sprijin militar, financiar şi umanitar Ucrainei eroice. În acealşi timp, noi ca lideri ai NATO avem şi responsabilitatea de a veghea ca, în paralel cu sprijinul pentru ucraineni, să veghem astfel încât să nu transformăm un război deja complicat într-o coflagraţie la nivel mondial între o alianţă nucleară şi o putere nucleară”.

El a explicat ce ar însemna interdicţia de zbor.

„Au fost foarte multe discuţii, inclusiv declaraţii, solicitări din partea liderilor Ucrainei, politicieni din ţările NATO, care susţin că ar trebui să facem mai mult pentru Ucraina. Suntem de acord, putem să facem mai mult, dar în acelaşi timp trebuie să fim atenţi la modalităţile în care facem acest lucru, pentru că o zonă de interdicţie aeriană înseamnă în fapt că ea trebuie să implementată şi asigurată de către NATO, ceea ce înseamnă că trebuie să tragem în avioane ruseşti, trebuie să bombardăm aeroporturi ruseşti sau din Belarus, înseamnă de fapt un act de război direct cu Federaţia Rusă”, a mai spus Geoană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO