Eveniment

Numarul salariatilor a crescut cu 142.000 anul trecut

19.02.2008, 20:43 17

Numarul salariatilor din economie a crescut cu peste 142.000 anul trecut, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Cu alte cuvinte, acesta este numarul locurilor noi de munca create de economie anul trecut, majoritatea in comert, constructii si alte servicii.
Anul trecut, industria a pierdut aproximativ 55.000 de locuri de munca (3,5% din total), ajungand la 1,55 milioane de salariati. Desi marea majoritate a ramurilor industriale si-au redus numarul de salariati, au existat si domenii care au angajat personal suplimentar: industria alimentara, cea de masini si aparate electrice si industria automotive. Domeniul cu cea mai mare crestere a numarului de salariati a fost anul trecut comertul, cu peste 42.000 de locuri de munca nou create.
Pe locul doi urmeaza constructiile, cu peste 37.000 de angajari noi.
De asemenea, industria ospitalitatii (hoteluri si restaurante) si-a majorat numarul de salariati, la fel ca si transporturile. O crestere puternica a numarului de angajati a avut loc si pe piata financiara, atat in banci, cat si in asigurari.
Unul dintre cei mai generosi angajatori a fost anul trecut si statul: administratia publica a crescut cu 24.000 de functionari, adica o majorare cu peste 13% a numarului de posturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO